Controller + PC voor mobiele markt

Thu Jul 25 2024

07 25

Controller + PC voor mobiele markt

30/11/2021

Door Ad Spijkers

De B&R Hypervisor bespaart ruimte in mobiele machines, zowel bemand als onbemand.


     

B&R voorziet zijn X90 PC voor mobiele machines van B&R Hypervisor-software. Hierdoor dient de PC tegelijkertijd als krachtige controller en als Windows of Linux PC, zodat 'smart farming' toepassingen met slechts één apparaat kunnen worden gerealiseerd.

Het General Purpose Operating System (GPOS) en het real-time besturingssysteem zijn met elkaar verbonden via een virtuele netwerkinterface. Windows software met een cloudverbinding kan bijvoorbeeld worden gebruikt om het optimale pad te berekenen dat een mobiele machine moet volgen. Het real-time besturingssysteem zet deze informatie om in specifieke opdrachten voor de aandrijvingen. Het combineren van twee besturingssystemen op één apparaat verlaagt de apparatuurkosten. Het maakt tevens een compacter ontwerp mogelijk en maakt efficiënter gebruik van de beschikbare hardwarebronnen.

Opties

B&R biedt ook een nieuwe optionele kaart voor het aansluiten van externe I/O modules of sensoren in combinatie met hypervisor-software. Het is uitgerust met drie CAN Powerlink interfaces en één real-time Powerlink interface.

B&R biedt tevens een optionele kaart met vier extra ethernet interfaces aan om de PC in de mobiele machine in een netwerk op te nemen. Op deze manier kunnen externe apparaten zoals GPS-ontvangers of mobiele modems op de PC aangesloten worden. De interfaces zijn voorzien van de ethernet uitbreiding TSN, waardoor ze optimaal zijn voorbereid voor de OPC UA over TSN communicatiestandaard.

B&R

Automatiseringsbedrijf B&R heeft het hoofdkantoor in Eggelsberg (bij Salzburg) en vestigingen over de hele wereld, onder meer in Breda. Sinds medio 2017 is B&R een businessunit van ABB. Met industriële IoT-communicatie standaarden zoals OPC UA, Powerlink en OpenSafety en de Automation Studio softwareontwikkelomgeving werkt B&R voortdurend aan de toekomst van automatiseringsengineering.

Foto: B&R