Wiki » Robot Magazine

Wed Jun 12 2024

06 12

Wiki

Robot wiki

Hier vindt u de Robot Magazine Wiki. Dit is een levende pagina waar telkens de kern van onze bevindingen tijdens het schrijven van artikelen zal worden opgenomen en waar naartoe zal worden verwezen vanuit het digitale magazine. Op die manier hebben we op termijn een mooi overzicht met algemene robotinformatie en blijft er in het magazine meer ruimte over om ons op vernieuwing te richten. Ook voor robotwielen geldt dat je die niet telkens opnieuw wilt uitvinden. 

Inhoudsopgave

Cobotnormen
Overzicht veiligheidsnormen voor robots

 

 

Overzicht veiligheidsnormen voor robots

Normen bieden fabrikanten van onderdelen, van sub-assemblies, van robots en van complete systemen en ook hun eindgebruikers veel informatie hoe ze robots veilig kunnen ontwerpen, bouwen en gebruiken. Onderstaand vindt u een opsomming van de belangrijkste normen. De redactie pretendeert niet volledig te zijn. Opmerkingen en aanvullingen kunt u sturen naar het mailadres op de pagina Over. Op de website van het Nederlands Normalisatie-Instituut vindt u informatie over alle relevante nationale en internationale normen, die u daar ook online kunt bestellen. U vindt er ook normen voor vocabulaire, definiëring, evaluatie en testmethoden voor robots en aanverwante apparatuur. Onderstaande normen zijn gerangschikt op nummer.

Norm Omschrijving
NEN-EN-ISO 3691-4 Gemotoriseerde transportwerktuigen - Veiligheidseisen en verificatie - Deel 4: Bestuurderloze transportwerktuigen en hun systemen.
NEN-EN-ISO 10218-1 Robots en robotapparatuur - Veiligheidseisen - Deel 1: Industriële robots.
NEN-EN-ISO 10218-2 Robots en robotapparatuur - Veiligheidseisen voor industriële robots - Deel 2: Robotsystemen en integratie.
NEN-EN-ISO 13482 Robots en robotapparatuur - Veiligheidseisen voor persoonlijke servicerobot.
NEN-EN-ISO 13849 deel 1 en 2 Veiligheid van machines - Veiligheidsgerelateerde delen van besturingssystemen.
 ISO/TS 15066 Robots en robotapparatuur - Collaboratieve robots.
 NEN-EN-ISO 18497 Landbouwtrekkers en machines – Veiligheid van sterk geautomatiseerde landbouwmachines – Ontwerpbeginselen.
 NPR-ISO/TR 20218-1 Robots - Veiligheidsontwerp voor industriële robotsystemen - Deel 1: End-effectors.
 NPR-ISO/TR 23482-2

Robots – Toepassing van ISO 13482 - Deel 2: Toepassingsrichtlijnen.

NEN-EN-ISO 25119-4 Landbouwtrekkers en machines voor land- en bosbouw - Onderdelen van besturingssystemen met een veiligheidsfunctie - Deel 4: Productie, bedrijfsvoering, wijziging en ondersteunende processen.
NEN-EN 50410 Huishoudelijke en soortgelijke elektrische toestellen - Veiligheid - Bijzondere eisen voor decoratieve robots.
NEN-EN 50636-2-107 Veiligheid van huishoudelijke en soortgelijke toestellen - Deel 2-107: Bijzondere eisen voor elektrisch aangedreven robotgrasmaaiers met accu.
NEN-EN-IEC 60335-2-107 Huishoudelijke en soortgelijke elektrische toestellen - Veiligheid - Deel 2-107: Bijzondere eisen voor elektrisch aangedreven robotgrasmaaiers met accu.
NEN-EN-IEC 61508 deel 1 t/m 6 Functionele veiligheid van elektrische/elektronische/programmeerbare elektronische systemen verband houdend met veiligheid.
NEN-EN-IEC 62061 Veiligheid van machines - Functionele veiligheid van veiligheidsgerelateerde elektrische, elektronische en programmeerbare elektronische besturingssystemen.
NEN-EN-IEC 80601-2-78 Medische Elektrische Toestellen- Deel 2-78: Bijzondere eisen voor basisveiligheid en essentiële prestaties van medische robots voor revalidatie, beoordeling, compensatie of verlichting.