Igus maakt mobiele robot voor MKB

Wed Jun 12 2024

06 12

Igus maakt mobiele robot voor MKB

01/05/2024

Door Ad Spijkers

'ReBeLs on Wheels' maken transportsystemen zonder bestuurder betaalbaar met behulp van moderne kunststoftechnologie.


     

Mobiele robotsystemen worden op steeds meer werkplekken gebruikt, zowel in magazijnen als in restaurants. Conventionele modellen op de markt beginnen bij zo’n € 25.000, terwijl oplossingen met een geïntegreerde robotarm zo’n € 70.000 euro. Door deze hoge prijzen zijn ze vaak onbetaalbaar voor kleine en middelgrote bedrijven. Motion plastics specialist Igus (met sinds kort de Nederlandse vestiging in Amersfoort) wil daar verandering in brengen. Het bedrijf presenteerde op de Hannover Messe een serie goedkope mobiele kunststof robots.

AGV's en AMR's

De markt voor automatisch geleide voertuigen (AGV) en autonome mobiele robots (AMR) bloeit. De mondiale markt voor mobiele robotica, inclusief servicerobotica, is momenteel ongeveer 20,3 miljard dollar groot. Experts verwachten dat deze tegen 2028 bijna zal verdubbelen. Mobiele robots zijn vooral gebruikelijk in de intralogistiek en industriële toepassingen. Ook in restaurants of ziekenhuizen maken steeds vaker slimme helpers hun ronde. Ook bij igus.

De specialist in kunststoffen test al vier jaar AGV's in eigen huis. Ze fungeren als schappen zonder bestuurder die post en leveringen aan kantoren bezorgen. Maar de mobiele robots verplaatsen ook goederen en stapelcontainers in en naar de productie. De opgedane ervaring vloeit rechtstreeks naar de ontwikkeling van een nieuwe, goedkope automatiseringsproductlijn, de 'ReBeL on Wheels'. Het doel is, de weg vrij te maken voor kleine en middelgrote ondernemingen (MKB) om kosteneffectieve mobiele robotica te gebruiken.

Onderwijs, logistiek en service

De basis van elk mobiel robotsysteem is ReBeL, het al langer bestaande stationaire robotsysteem van Igus. Door het gebruik van kunststof is de robot met € 4970 euro bijzonder betaalbaar. Met 8,2 kg is het ook de lichtste servicerobot met cobotfunctie in zijn klasse. Alle mechanische componenten waaruit de ReBeL bestaat, zijn ontwikkeld en vervaardigd door Igus zelf. Het laadvermogen bedraagt 2 kg en hij heeft een bereik van 664 mm.

Er staan diverse mobiele systemen gepland waarin de ReBeL centraal geïntegreerd is. Igus start met een betaalbare versie voor het onderwijs voor € 14.699, inclusief de robotarm. Dankzij open source dient de ReBeL EduMove, uitgerust met een grijper, als autonoom leerplatform voor onderwijsinstellingen. De mobiele robot is modulair opgebouwd en kan flexibel worden uitgebreid met extra functies zoals lidar, cameratechnologie of slam-algoritme.

Een andere variant is een zelfrijdend transportsysteem voor het MKB. Er kan maximaal 30 kg worden vervoerd. Met de optionele ReBeL kan een eenvoudige A naar B-positionering worden uitgevoerd. De robot doet het zonder dure sensoren en vertrouwt in plaats daarvan op de eigen ontwikkelde 3D-sensortechnologie. De prijs bedraagt € 17.999. Daarnaast doet Igus een studie naar een servicerobot tegen een lage prijs. De ReBeL Butler moet geschikt zijn voor eenvoudige maar tijdrovende ophaal- en bezorgdiensten, bijvoorbeeld in de horeca.

Vuurtorenproject

Het doel van al deze ontwikkelingen is het vuurtorenproject, een mobiele robot met geïntegreerde HMI en visie die zelfs zelfstandig een kantoor kan schoonmaken. Met dit project volgt Igus een bottom-to-top strategie; bepaalde componenten zoals veiligheidslaserscanners zijn niet in het basispakket opgenomen om de prijs laag te houden. Niettemin wordt ervoor gezorgd dat de oplossing achteraf kan worden aangepast aan industriële eisen.

Dit jaar introduceert Igus onder andere een betaalbare grijper met een grote slag, die een hoge flexibiliteit biedt bij het grijpen van verschillende geometrieën. De toepassingsgebieden van deze gewenste goedkope AMR zijn divers en gaan verder dan eenvoudige transporttaken. De mobiele robots bestrijken een scala aan toepassingen op verschillende gebieden van het leven, zoals schoonmaakwerkzaamheden of het serveren van koffie direct op de werkplek.

Foto: Igus