Modulair grijpersysteem voor cobots

Fri Apr 26 2024

04 26

Modulair grijpersysteem voor cobots

05/12/2020

Door Ad Spijkers

Na de lancering van het Plug & Work-portfolio voor Universal Robots breidt Schunk het programma grijpers uit met uitvoeringen voor lichtgewicht robots van Doosan Robotics en Techman Robot.


     

De twee laatstgenoemde fabrikanten trekken steeds meer de aandacht van gebruikers wereldwijd. Met de Plug & Work-portfolio's speelt Schunk in op deze ontwikkeling door onder andere beproefde industriële componenten uit het standaardprogramma aan de verschillende cobots aan te passen.

De op maat gemaakte Plug & Work-portfolio's omvatten pneumatische en elektrische grijpers, co-act grijpmodules voor collaboratieve toepassingen en snelwisselsystemen. De eenvoudig te bedienen, krachtige en economische pneumatische grijpers vinden vooral conventionele automatiseringstoepassingen, waarbij robuustheid de voornaamste vereiste is. Elektrische grijpers zijn flexibel instelbaar wat betreft kracht en slag en maken een brede waaier aan toepassingen met veel varianten mogelijk.

De grijpers van de Schunk Co-act-reeks zijn gecertificeerd voor direct collaboratief gebruik. Alle componenten zijn voorbereid voor directe mechanische en elektrische aansluiting en kunnen in slechts enkele stappen worden geïnstalleerd en in bedrijf gesteld. Plug-ins vereenvoudigen het programmeren, vooral voor gebruikers die nieuw zijn in automatisering. Met de plug-ins kunnen ze een snelle en eenvoudige start in procesautomatisering maken.

Ruime keuze

Het segment pneumatisch gestuurde actuatoren omvat modulaire systemen van de meertands geleide parallelgrijper PGN-plus-P, de centrische grijper PZN-plus, de universele grijper JGP met de beste prijs-kwaliteitsverhouding en de grijpers met lange slag KGG en PSH. Microventielen voor besturing van de pneumatische modules zijn al in de Plug & Work-adapters geïntegreerd.

De selectie componenten omvat elektrische grijpers voor kleine componenten EGP, elektrische grijpers type Co-act EGP-C die gecertificeerd zijn voor collaboratieve toepassingen en de veelzijdige Schunk EGH met een vrij programmeerbare totale slag van 80 mm. Maar het Plug & Work-portfolio omvat ook het handmatige wisselsysteem Schunk SHS met geïntegreerde luchtdoorvoer, elektro-doorvoer en een optioneel geïntegreerde slotbewaking. Het maakt flexibel gebruik van cobots mogelijk, aangezien omslachtige voorbereidingsprocessen wegvallen en de Schunk-grijpers, maar ook andere actuatoren, in slechts een paar stappen kunnen worden gewisseld.

Diverse toepassingen

Cobottoepassingen kunnen gemakkelijk worden aangepast aan verschillende gebruikssituaties omdat elk onderdeel flexibel kan worden gecombineerd. Ook is het hele aanbod accessoires en opties die in de Schunk-catalogus worden vermeld, verkrijgbaar is. Oplossingen kunnen intuïtief worden geconfigureerd met de online configurator, die is gebaseerd op de eCatalogsolutions-technologie van Cadenas. Met slechts één klik kunnen alle gangbare CAD-formaten (optioneel twee- of driedimensionale formaten) worden gedownload. Een intelligente combinatielogica zorgt er hierbij voor dat er alleen configuraties kunnen worden geïmplementeerd die technologisch en mechanisch haalbaar zijn.

De aansluitklare Plug & Work-portfolio's leveren oplossingen voor uiteenlopende toepassingsgebieden: voor gewone automatisering maar ook voor collaboratieve toepassingen. Ze zijn geschikt voor mensen zonder ervaring in automatisering maar ook voor experts uit de metaalbewerkingsindustrie, auto- en elektronica-industrie, de logistiek en andere industrieën die de mogelijkheden van op robot gebaseerde automatisering willen ontdekken aan de hand van cobots.

Foto: Schunk