Motion control systeem voor robotica

Wed Jun 12 2024

06 12

Motion control systeem voor robotica

17/04/2024

Door Ad Spijkers

Faulhaber introduceert de naar eigen zeggen kleinste geïntegreerde motion controller ter wereld.


     

De nieuwe Integrated Motion Controller 22xx…BX4 IMC van Faulhaber (met Nederlandse vestiging in Eindhoven) is ingebouwd in de krachtige borstelloze motoren uit de Faulhaber productserie 22xx...BX4. De controller biedt uitgebreide functies en goede prestaties. De controller verlengt de motor met slechts 18 mm, en dat is inclusief een servocontroller met compleet functiepakket en een 12-bits encoder. Bij alle uitvoeringen van de controller zijn de volledige prestaties van de motor beschikbaar.

Communicatie

De uitvoering met RS232-poort is geschikt voor integratie via een PC of een ingebedde master. De CANopen-uitvoering is afgestemd op netwerken in de industriële automatisering. De controller is volledig compliant met de CiA 402 norm voor servo-aandrijvingen, zodat directe ondersteuning van gangbare PLC's geen probleem is. Ook met de RS232-versie kunnen meerdere aandrijvingen worden aangestuurd vanaf een enkele poort van de master. Typische taken zoals homing van de aandrijving kan de geïntegreerde motion controller direct uitvoeren met lokale digitale en analoge I/O's.

Alternatief kunnen beide versies ook zonder master als autonome controller worden gebruikt. De digitale en analoge I/O's kunnen dan flexibel worden ingezet voor lokale aansturingstaken of voor specifieke doelwaarden en huidige waarden. De compacte controllers werken ook in combinatie met andere producten uit het assortiment van Faulhaber, zoals de compacte GPT-tandwielkasten en de nieuwe lineaire actuatoren 22L.

Efficiënt en dynamisch

De ingebouwde stroombesturing beschermt het systeem tegen overbelasting. Ook is er een diagnosefunctie. Regeling van koppel, snelheid en positie zijn ondersteund volgens de standaard voor servo-aandrijvingen. Hiernaast heeft de controller een goede elektromagnetische compatibiliteit.

De borstelloze motoren met de nieuwe Integrated Motion Controller zijn verkrijgbaar in twee lengtes met een goede verhouding tussen omvang en prestaties en goede dynamische karakteristieken. Ze zijn geschikt voor uiteenlopende marktsegmenten; behalve voor robotica zijn medische en laboratoriumtechnologie, automatiseringstechnologie en speciale industriële machines.

Het ontwerp met kleine diameter biedt gebruikers een compleet systeem met een minimale behoefte aan ruimte, resources en bedrading. Faulhaber biedt voor zijn gratis software Motion Manager 7.1 aan voor eenvoudige configuratie en systeemintegratie. De interface ondersteunt een makkelijke systeemconfiguratie en biedt toegang tot de uitgebreidere diagnosefuncties. Voor een snelle start zijn er programmeeradapters beschikbaar voor RS232, CANopen en USB.

Foto: Faulhaber