Slimme humanoid voor National Robotarium

Wed Jun 12 2024

06 12

Slimme humanoid voor National Robotarium

18/04/2024

Door Ad Spijkers

Het National Robotarium in Edinburgh heeft een robot aangekocht die kan knipogen, lachen en zijn schouders ophalen.


     

De mensachtige robot Ameca is gemaakt door Engineered Arts in Falmouth (Cornwall). De humanoid zal worden gebruikt als onderdeel van het veldwerk van het Robotarium met scholieren en het grote publiek met als doel de reacties van mensen op robots te bestuderen.

Geavanceerde humanoid

Ameca wordt door Engineered Arts beschreven als de 'meest geavanceerde' mensachtige robot ter wereld. Hij omvat onder meer ingebouwde microfoons, camera’s, gezichtsherkenningssoftware, kunstmatige intelligentie en gearticuleerde gemotoriseerde componenten. Deze moet het mogelijk maken om op een natuurlijke en boeiende manier met mensen te communiceren. Door de capaciteiten van Ameca onder de aandacht te brengen via haar publieksbereik en onderwijsprogramma’s, zal het National Robotarium proberen barrières te slechten en vertrouwen tussen mensen en robots op te bouwen.

Het team dat zich bezighoudt met de betrokkenheid van het publiek zal Ameca bij verschillende evenementen, schoolbezoeken en workshops in heel Schotland en daarbuiten betrekken. Hierdoor krijgen mensen van alle leeftijden en achtergronden de kans om rechtstreeks met de robot te communiceren. Ook kunnen ze meer te weten te komen over de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van robotica en AI.

De onderzoekers zullen Ameca ook gebruiken om de publieke perceptie en houding ten opzichte van humanoïde robots te bestuderen. Ze willen waardevolle inzichten te verzamelen ter informatie van de ontwikkeling van toekomstige technologieën. Deze zullen prioriteit moeten geven aan vertrouwen, transparantie en gebruiksvriendelijkheid.

Voor breder publiek

De komst van Ameca is voor het National Robotarium een belangrijke stap voorwaarts in zijn missie om robotica toegankelijker en herkenbaarder te maken. Sinds de opening in september 2022 heeft het instituut meer dan vijftig persoonlijke en virtuele evenementen georganiseerd en duizenden schoolgaande kinderen benaderd.

Ameca biedt een goede kans om voort te bouwen op dat succes en de publieke betrokkenheid naar een hoger niveau te tillen. Door mensen de kans te geven om zelf met deze geavanceerde mensachtige robot te communiceren, willen de onderzoekers robotica demystificeren. Ze willen het vertrouwen in mens-robot-interactie bevorderen en het potentieel van deze technologieën onder de aandacht brengen. Het doel is om het dagelijks leven te verbeteren en de samenleving als geheel ten goede te komen.

Het ontmoeten van een door AI belichaamde mensachtige robot is ook voor Engineered Arts een ervaring. Tot nu waren maar weinig mensen getuige geweest van de robot en het bedrijf is blij dat nu met een breder publiek te kunnen delen.

National Robotarium

Het National Robotarium is het Britse centrum voor robotica en kunstmatige intelligentie (AI), gevestigd aan de Heriot-Watt University in Edinburgh. Ameca is aangekocht in samenwerking met de University of Edinburgh, waardoor het Robotarium als eerste in Groot-Brittannië is over de geavanceerde humanoïde robot beschikt.

Het National Robotarium maakt deel uit van het Data-Driven Innovation-initiatief, ondersteund door 21 miljoen pond van de Britse regering en 1,4 miljoen pond van de Schotse regering. Het initiatief heeft tot doel van Edinburgh de datahoofdstad van Europa te maken en maakt deel uit van de bredere Edinburgh en South-Oost Scotland City Region Deal van 1,5 miljard pond.

Foto: National Robotarium