Conceptstudie voor oogsten van appels

Fri Apr 19 2024

04 19

Conceptstudie voor oogsten van appels

27/11/2023

Door Ad Spijkers

Kuka en Digital Workbench zijn een samenwerking in de ontwikkeling van robotica voor het plukken van fruit gestart.


     

Beide bedrijven dragen aan deze samenwerking een van hun meest innovatieve nieuwe ontwikkelingen op het gebied van automatisering in de fruitteelt bij. Kuka (met Benelux-vestiging in Houthalen-Helchteren (Belgisch Limburg) is specialist met jarenlange ervaring en kennis op het gebied van robotica. Digital Workbench in Weststetten (bij Ingolstadt) ontwikkelt en bouwt hardware en software voor de automobiel- en agrarischesector.

Conceptstudie

Het resultaat is een praktijkgerichte samenwerking die waardevolle inzichten moete opleveren voor de volgende ontwikkelingsstappen op het gebied van automatisering in de fruitteelt. In de toekomst willen de bedrijven de interactie van hun apparatuur testen en verder ontwikkelen en synergieën benutten, vooral met betrekking tot appels.

Bezoekers van de onlangs gehouden Agritechnica konden de mobiele oogstrobot in actie zien. Twee kleine Kuka-robots uit de KR Agilus serie zijn door Digital Workbench op hun nieuwe multi-carrierplatform Tipard 1800 gemonteerd. In een pilotproject dat sinds 2020 loopt, test Kuka al een aangepaste versie van de kleine robot, speciaal voor de appeloogst. Met een vacuümzuignap in combinatie met kunstmatige intelligentie en vision-technologie is de wendbare robot al met succes ingezet bij oogsttests.

Vergeleken met een conventionele grijper kan de vacuümzuignap de druk gelijkmatiger over het oppervlak van de appel verdelen en zo ongewenste drukpunten vermijden. Camera's herkennen belangrijke parameters zoals rijpheid, conditie, grootte en stand van de appel. Het op de beurs gepresenteerde carrierplatform maakte indruk met zijn prestaties en vrijwel eindeloze multifunctionaliteit. De Tipard 1800 tit digitalisering en automatisering naar een geheel nieuw niveau, aldus de ontwikkelaars.

Ondersteuning

In de toekomst zullen de robotarmen bij specifieke praktijkprojecten autonoom over de fruitvelden bewegen. De mobiele en slimme automatiseringsoplossing van de twee samenwerkingspartners zal dan worden ingezet waar voorheen oogstmachines met meerdere oogstassistenten werden ingezet. De bedrijven gaan ervan uit dat er in de toekomst steeds meer oogstrobots zullen worden ingezet. De technologie moet nog rijpen voor grootschalige toepassing en bovendien moeten de boomgaarden zo worden beplant dat de oogstrobot efficiënt kan werken

Kuka en Digital Workbench gaan samen aan de slag met het ontwikkelen van een robotsysteem dat de moeilijkste taken in de landbouw gemakkelijker maakt. Een automatisch appeloogstsysteem dat de oogst niet beschadigt, is een belangrijke ontwikkeling in een sector die afhankelijk is van seizoensarbeid. Voor Kuka en Digital Workbench ligt de sleutel in automatisering.

Foto: Kuka