ABB investeert in AMR start-up Sevensense

Fri Dec 02 2022

12 02

ABB investeert in AMR start-up Sevensense

23/11/2021

Door Ad Spijkers

Strategische deelname is volgende stap in ontwikkeling van de volgende generatie flexibele automatisering.


     

ABB gaat een strategisch partnerschap aan met de in Zürich gevestigde start-up Sevensense. Doel is, het nieuwe aanbod van autonome mobiele robots (AMR's) van ABB te verbeteren met kunstmatige intelligentie (AI) en 3D vision mapping-technologie . De technologie biedt klanten grote flexibiliteit omdat mobiele robots autonoom kunnen navigeren in complexe, dynamische binnen- en buitenomgevingen dicht bij de mensen.

Mobiele robots

De samenwerking is een nieuwe stap in ABB's strategie om de volgende generatie flexibele automatisering aan te sturen. Door de samenwerking wil ABB's zijn robotica- en automatiseringsportfolio uitbreiden, na de overname van Asti Mobile Robotics die afgelopen juli werd aangekondigd. De samenwerking omvat een minderheidsinvestering in Sevensense via ABB's venture capital-eenheid, ABB Technology Ventures.

Voortbouwend op de acquisitie van ASTI Mobile Robotics eerder dit jaar, is de samenwerking met Sevensense een nieuwe mijlpaal in de inspanningen van het Zweeds-Zwitserse concern om flexibele automatisering volledig te ontsluiten voor zijn klanten. De integratie van AI- en 3D-mappingtechnologie van Sevensense met het AMR-aanbod zal de vervanging van de huidige lineaire productielijnen door flexibele netwerken helpen versnellen.

ABB's visie op de toekomstige werkplek is er een waarin AMR's materialen, onderdelen en afgewerkte producten verplaatsen tussen slimme werkstations in steeds meer ongestructureerde, dynamische werkomgevingen. De samenwerking met Sevensense is een belangrijke stap in het realiseren van die visie.

Vision en AI

De navigatietechnologie van Sevensense maakt gebruik van geavanceerde computer vision en AI-algoritmen om een 3D-kaart te creëren die nauwkeuriger is dan de huidige 2D-oplossingen. Dit leidt tot betere navigatiemogelijkheden en economischer oplossingen dan op laserscanners gebaseerde navigatie. Een AMR uitgerust met 3D Simultaneous Localization and Mapping (SLAM)-technologie kan zijn omgeving nauwkeurig interpreteren

Hierdoor kan het robotvoertuig een persoon, een pallet of een andere robot identificeren en autonoom beslissingen nemen om rond deze obstakels te navigeren. Dit niveau van intelligentie maakt veiligere mens-machine-interacties mogelijk en zorgt ervoor dat materiaalstromen rond fabrieken en magazijnen veilig en efficiënt zijn voor maximale flexibiliteit en productiviteit.

Sevensense

Voor Sevensense Robotics vormt samenwerken met ABB de basis voor een langdurige samenwerking, met behoud van onafhankelijkheid als bedrijf. Beide bedrijven kunnen wederzijds profiteren van elkaars expertise en op de lange termijn het beste product voor hun klanten creëren. ABB zal de soft- en hardwaretechnologie van Sevensense integreren in ABB's AMR-aanbod, met proefprojecten voor klanten gepland in 2022.

Sevensense Robotics in Zürich werd in 2018 opgericht als een spin-off van ETH Zürich en kreeg vroege steun van Wyss Zürich en ETHZ Foundation. Het bedrijf heeft 25 mensen in dienst en biedt 3D SLAM-gebaseerde lokalisatie- en navigatieoplossingen van industriekwaliteit voor alle soorten autonome voertuigen, van vorkheftrucks tot professionele reinigingsmachines.

Foto: ABB