ABB stapt in markt mobiele robots

Thu Nov 30 2023

11 30

ABB stapt in markt mobiele robots

22/07/2021

Door Ad Spijkers

ABB gaat de ASTI Mobile Robotics Group (ASTI) overnemen, fabrikant van autonome mobiele robots (AMR's).


     

ASTI Mobile Robotics is fabrikant van autonome mobiele robots (AMR's), met een breed portfolio voor allerlei toepassingen die mogelijk worden gemaakt door de softwaresuite van het bedrijf. De overname is een belangrijk onderdeel van ABB's externe groeistrategie en zal naar verwachting medio zomer 2021 worden afgerond.

ASTI, opgericht in 1982, heeft haar hoofdkantoor in Burgos .De onderneming heeft meer dan 300 mensen in dienst in Spanje, Frankrijk en Duitsland. Het is grotendeels in handen van CEO Veronica Pascual Boé. De onderneming heeft het een breed klantenbestand in de automobielsector, logistiek, voedingsmiddelen-, dranken- en farmaceutische industrie in twintig landen.

Compleet aanbod

Met zijn portfolio, uitgebreide softwaresuite en domeinexpertise in groeisegmenten, is ASTI een goede overname voor ABB. Hiermee kan het zijn klanten ondersteunen met de volgende generatie flexibele automatisering. Door de overname kan ABB zijn klanten een volledig automatiseringsportfolio van AMR's, robots en machineautomatiseringsoplossingen aanbieden, van productie tot logistiek tot consumptiepunt. Hiermee speelt het concern in op de trend dat klanten zich moeten aanpassen aan de geïndividualiseerde consument en de kansen die daardoor ontstaan.

De gemeenschappelijke visie van ABB en ASTI is, klanten te helpen om hun starre productielijnen te vervangen door flexibele netwerken. Hierbij transporteren intelligente AMR's autonoom materialen, onderdelen en afgewerkte producten tussen slim verbonden stations in fabrieken, logistieke centra, laboratoria, winkels of ziekenhuizen.

Het portfolio van ASTI omvat autonome trekkende voertuigen, goederen-naar-persoon-oplossingen en unit carriers en box movers. Ook biedt het bedrijf een uitgebreid software-aanbod, variërend van voertuignavigatie en -controle, wagenpark- en orderbeheer en op de cloud gebaseerde traceerbaarheidssystemen. Deze zullen worden geïntegreerd met ABB's portfolio van robots, machineautomatisering, modulaire oplossingen en softwaresuite. Hiertoe behoort onder meer RobotStudio, de simulatie- en programmeertool van ABB Robotics, waardoor een uniek en uitgebreid automatiseringsportfolio voor de klanten ontstaat.

Toekomst

ABB en ASTI bieden domeinexpertise in productie-industrieën, waaronder auto's, voedingsmiddelen- en drankenindustrie en verpakte consumentengoederen, en in nieuwe groeisegmenten zoals logistiek, e-commerce, detailhandel en gezondheidszorg. ABB is van plan de AMR-verkoop- en serviceondersteuning wereldwijd uit te breiden naar 53 landen.

Beide partijen ondersteunen de flexibiliteit en het concurrentievermogen van hun klanten door automatisering op de werkplek te versnellen. Samen willen ze hun innovatieplannen versnellen en hun wereldwijde klantenservice, partnernetwerk, productie- en verkoopcapaciteit uitbreiden. ASTI kan nu gebruik maken van ABB's markttoegang wereldwijd, met name China. Pascual Boé wordt lid van ABB's Robotics managementteam en zal de AMR-activiteiten leiden om het ambitieuze groeiplan te realiseren.

ASTI's hoofdkantoor in Burgos wordt het AMR hoofdkwartier van ABB met kernfuncties als R&D, engineering, product- en projectwaardeketen. ABB zal de productiecapaciteit aldaar uitbreiden om de geplande verkoopuitbreiding in Europa en Amerika te ondersteunen. Om het groeipotentieel voor AMR's in China en Azië te vergemakkelijken, zal ABB ook een Azië AMR-hub opzetten, inclusief volledige waardeketen en productie. Dit zal gebeuren in de nieuwe robotfabriek die in 2022 in Shanghai wordt geopend.