Logistieke robotica versnelt na pandemie

Wed Jun 12 2024

06 12

Logistieke robotica versnelt na pandemie

07/10/2021

Door Ad Spijkers

ABB Robotics biedt vier belangrijke automatiseringsoplossingen om de logistieke operationele veerkracht te vergroten.


     

ABB heeft een witboek uitgebracht over de toekomst van de logistieke sector, De nieuwe norm: hoe COVID-19 de overstap naar robotautomatisering heeft versneld. Hierin wordt beschreven hoe de pandemie investeringen in robotica en automatisering in de logistieke sector stimuleert. De pandemie versnelt trends die al op de langere termijn in de sector speelden, zoals tekorten aan arbeidskrachten, de groei van omnichannel-distributie en de opkomst van e-commerce.

Wereldwijd onderzoek

Het witboek is opgesteld na een wereldwijd door ABB uitgevoerd onderzoek onder logistieke en transportbedrijven. 91,5% van de respondenten gaf aan dat hun activiteiten waren getroffen door COVID-19. Toen de pandemie begin 2020 begon, kregen bedrijven plotseling te maken met een toegenomen vraag naar een breed scala aan goederen als gevolg van de dramatische explosie van online bestellen en thuisbezorgen.

Tegelijkertijd moesten bedrijven de afwezigheid van personeel compenseren die werd veroorzaakt door factoren zoals zelfisolatie en sociale afstandsmaatregelen. Bedrijven moesten daardoor hun processen aanpassen, steeds meer richting robotica en automatisering.

De paper benadrukt de ingrijpende verschuivingen in de logistieke sector en pleit voor de versnelling van robotautomatisering. Klanten in de logistiek realiseren zich dat het gebruik van robot- en automatiseringsoplossingen echte waarde kan toevoegen aan hun bedrijf. Hierdoor kunnen ze snel voldoen aan veranderende consumenten- en markteisen, terwijl ze een rol spelen in de veiligheid van werknemers.

Hierbij kunt u denken aan bescherming van personeel tegen het risico van infectie en aan het automatiseren van riskante banen. De modulaire oplossingen van ABB integreren naadloos in haar technologieën om betere prestaties te leveren en zijn gemakkelijk te repliceren op verschillende locaties en in verschillende regio's.

Trends

Al vóór de COVID-19-pandemie stapten zowel de detailhandel als de logistieke sector af van conventioneel winkelen. Een groeiend aantal consumenten stapte over op internet om goederen te kopen. De internetverkoop in de EU groeide tussen april 2019 en april 2020 met 30%, met vergelijkbare groeipercentages in de VS, het Verenigd Koninkrijk en China. Dit resulteerde in een grotere vraag naar magazijnautomatisering, waaronder robotica.

Investeringen in magazijnautomatisering zullen naar verwachting groeien met een samengesteld jaarlijks groeipercentage (CAGR) van 12,6% in 2023, met een sterke vraag naar orderpicking robots, namelijk een CAGR van 98,7%. Bovendien zorgden verschuivingen in het wereldwijde handelsbeleid, de veranderende aard van de consumentenvraag naar gepersonaliseerde producten en de verwachting van levering de volgende of zelfs dezelfde dag er voor, dat vooruitstrevende exploitanten hun aanpak al heroverwogen.

Whitepaper helpt

De whitepaper benadrukt hoe robotica en automatisering bedrijven kunnen helpen hun personeel te ondersteunen, de productiviteit te verhogen en de overstap naar omnichannel-distributie te beheren en te profiteren van de groei van e-commerce. De modulaire oplossingen van ABB integreren relevante technologieën en leveren verbeterde prestaties op belangrijke gebieden: itempicking, palletiseren, depalletiseren, opnieuw palletiseren, gerobotiseerde opslag- en ophaalsystemen, verenkeling en sortering.

Het witboek schetst ook vijf stappen voor bedrijven om robotica en automatisering met succes toe te passen en bevat casestudy's van bedrijven die automatisering effectief in hun activiteiten hebben geïntegreerd. Voor de whitepaper verwijzen wij naar het lichtblauwe vlak boven aan deze pagina.

Foto: ABB Robotics