Robotgraver voor wegwerkzaamheden

Tue Nov 28 2023

11 28

Robotgraver voor wegwerkzaamheden

22/02/2022

Door Ad Spijkers

Een nieuw robotplatform moet onderhoudswerkzaamheden op het wegennet sneller, goedkoper en veiliger maken.


     

ULC Technologies in Hauppauge (Long Island) is ontwikkelaar van robotica voor de utiliteitsbouw, infrastructuur en industrie. In het Verenigd Koninkrijk heeft het bedrijf met zijn Robotics Roadworks and Excavation System (RRES) veldproeven uitgevoerd op het netwerk van gasdistributiebedrijf SGN.

Het volledig elektrisch robotplatform is door beide bedrijven gezamenlijk ontwikkeld. In wezen is het een ABB robot die op een rupsonderstel is gemonteerd. De machine combineert ondergrondse lokalisatiesensoren, kunstmatige intelligentie en machine learning om veiligere, snellere en slimmere wegwerkzaamheden te bieden. Het platform is ontworpen om de manier waarop nutsbedrijven, energienetwerken en andere industrieën wegwerkzaamheden uitvoeren, te verbeteren.

Veldtesten

Het platform kan een breed scala aan uitdagingen het hoofd te bieden bij het uitvoeren van graafwerkzaamheden naar nutsvoorzieningen, waaronder schade door derden, verstoring van het verkeer en koolstofemissies. RRES biedt een end-to-end proces met minder CO2-emissie en een kleinere fysieke voetafdruk dan traditionele graafmethoden om naar nul emissies te gaan.

De RRES zal binnenkort operationeel zijn in het Verenigd Koninkrijk ULC Technologies gaat operators trainen om uitgebreide live veldproeven uit te voeren. Het bedrijf verwacht dat deze proeven de mogelijkheden van het systeem en het potentieel om het uit te breiden voor verschillende industrieën zullen laten zien.

Behalve dat de ontwikkelaar met de veldproeven de huidige mogelijkheden van het systeem wil demonstreren, hoopt het ook andere uitdagingen te identificeren waarmee belanghebbenden worden geconfronteerd en om de mogelijkheden voor verdere toolontwikkeling te verkennen.

Foto: screenshot video ULC Technologies