Autonoom stralen plaatwerkonderdelen

Tue Nov 28 2023

11 28

Autonoom stralen plaatwerkonderdelen

27/09/2022

Door Ad Spijkers

Teqram introduceert tijdens EuroBlech een oplossing voor autonoom stralen van plaatwerkonderdelen: EasyShotblast.


     

Tijdens EuroBlech (25-28 oktober in Hannover) introduceert Teqram de EasyShotblast. Met dit systeem kunnen straalmachines geheel onbemand worden beladen en ontladen. Door het straalproces te automatiseren, kan de kwaliteit worden verhoogd terwijl de kosten voor energie en personeel worden verlaagd. Dankzij vision-technologie is het programmeren of inleren overbodig.

Straalmachines automatiseren

Straalmachines worden ingezet wanneer de oppervlaktekwaliteit of ruwheid aan bepaalde specificaties moet voldoen. De onderdelen zijn vaak zwaar en het handmatig beladen van de straalcabine met bijvoorbeeld een kraan of tilhulp is arbeidsintensief. Met de EasyShotblast biedt Teqram een oplossing voor het automatisch stralen van plasma- en autogeen-snijdelen tot 200 kg en optioneel tot 500 kg.

De operator plaatst de pallets met onderdelen in het werkgebied van de robot en drukt op start. Zo eenvoudig is de bediening van de EasyShotblast. Pallets, stapels en snijdelen worden automatisch herkend door het EasyEye 3D vision-systeem in combinatie met een op kunstmatige intelligentie gebaseerde besturing. Het selecteren, positioneren en wisselen van de grijpers om verschillende producten op te pakken en in de straalcabine te plaatsen gaat automatisch, zonder programmeren. Omdat het tijdrovende programmeren en inleren komt te vervallen, kunnen met de EasyShotblast enkelstuks of kleine series rendabel geautomatiseerd worden.

Voordelen

In een straalcabine worden zowel smalle zijkanten als de gehele onderkant van een plaatwerkproduct afgewerkt. Daarbij is het energieverbruik tot 25% lager dan in een doorvoerstraalmachine en resulteert de kortere cyclustijd in een hogere output. Hiermee wordt de terugverdientijd van de EasyShotblast vaak minder dan twee jaar.

Voor het tweezijdig bewerken kan het automatisch omdraaien eenvoudig worden geïntegreerd, evenals extra bewerkingsstappen zoals het ontslakken, ontbramen of verwijderen van aansnijdpunten. Zo kunnen snijdelen in één stap volledig worden bewerkt.

Omdat het zware en repetitieve werk wordt overgenomen door de robot, wordt met de EasyShotblast de ergonomie rondom het stralen sterk verbeterd. Dit draagt bij aan een beter imago als werkgever. Het vinden en behouden van goede vakmensen wordt steeds moeilijker.

Nominatie

Met de EasyGrinder won Teqram al de BlechExpo Innovations Award 2021 en onlangs nog de TechniShow Innovations Award 2022. Nu is de EasyShotblast genomineerd voor de EuroBlech Award 2022 in de categorie Automation and Handling. De winnaar wordt bepaald door middel van stemmen door het publiek. De uitreiking van de Award is op 25 oktober.

Tijdens de grootste vakbeurs voor de plaatbewerkingsindustrie wereldwijd zal Teqram behalve de EasyShotblast onder andere de EasyGrinder slijprobot en de EasyFlipper voor het omkiepen van zware onderdelen of platen demonstreren.

Foto: Teqram