Zevende as voor knikarmrobots

Wed May 18 2022

05 18

Zevende as voor knikarmrobots

10/12/2021

Door Ad Spijkers

Dankzij de plug & play-kit is de tandriemas van Igus nu compatibel met alle lichtgewicht robotfabrikanten.


     

Met de nieuwe kit kunnen knikarmrobots meer dan zes meter bewegen en zo hun werkruimte verviervoudigen. De zevende as die Igus voor deze taak aanbiedt, is nu compatibel met alle lichtgewicht knikarmrobots. Tot nu toe was deze toegenomen mobiliteit beschikbaar voor modellen van Universal Robots, Epson en de Robolink-serie van Igus zelf. Nu zijn ook kits beschikbaar voor robots van Omron, Franka Emika, Doosan, Yuanda Robotics en veel andere leveranciers van lichtgewicht robotica.

Complete oplossing

De eerste gebruikers van de zogenaamde zevende as, een lineaire as met elektrische tandriemaandrijving die Igus in de zomer van 2020 op de markt bracht, waren enthousiast. Dankzij de extra as zijn knikarmrobots mobiel geworden. Hierdoor zijn verschillende taken in automatiseringsomgevingen uit je voeren en is de gebruiker aanzienlijk productiever.

Reden voor de fabrikant uit Keulen om de compatibiliteit van het systeem uit te breiden naar alle fabrikanten wereldwijd, zoals Omron, Franka Emika, Doosan en Yuanda Robotics. De aanpassing is mogelijk gemaakt met een passende plug & play kit bestaande uit hardware en software.

In de toekomst kunnen alle lichtgewicht knikarmrobots met een gewichtsbereik van 10 kg tot 50 kg of, afhankelijk van de dynamiek, een laadvermogen van 2 kg tot 20 kg, de zevende as gebruiken. Igus levert het systeem als een complete, aansluitklare oplossing uit één hand.

Zevende as

Het geheel bestaat uit een tot zes meter lange tandriemas uit de dDrylin ZLW-serie met twee parallelle rails van aluminium. De rails kunnen op de vloer, wanden of plafonds worden bevestigd. Een tandriemaandrijving met stappenmotor voor een positioneernauwkeurigheid van 0,3 mm. De kit bevat ook een kabelrups voor het beheer van energie- en datalijnen en een integratiekit voor de schakelkast met kabels, motorcontroller en de bijbehorende softwareoplossing.

Ook inbegrepen is een schuif met adapterplaat, die Igus aanpast aan de geometrie van duizenden gelede arm robots. Alle componenten zijn op elkaar afgestemd, zodat gebruikers het systeem snel in gebruik kunnen nemen zonder dure constructie- en coördinatie-inspanningen en kunnen profiteren van de nieuwe mobiliteit.

Smeer- en onderhoudsvrij

Gebruikers besparen niet alleen tijd en geld bij de planning en aanschaf van de zevende as, maar ook bij het gebruik. Het systeem is namelijk onderhoudsvrij. De wagens bewegen op aluminium rails dankzij Igus' Drylin lineaire technologie. De hoogwaardige kunststof van de lagers maakt wrijvingsarm en onderhoudsvrij drooglopen mogelijk - nasmering is niet nodig.

De afwezigheid van smeermiddelen maakt het systeem ook hygiënisch, want smeerolie is een echte vuilmagneet. Als roestvrijstalen variant met FDA-conforme componenten is de lineaire geleiding daarom geschikt voor sectoren zoals de voedingsmiddelenindustrie.

Foto: Igus