Robot verviervoudigt productie van trappen

Sun Mar 03 2024

03 03

Robot verviervoudigt productie van trappen

23/11/2023

Door Ad Spijkers

Webconfigurator fungeert als invoerbron voor productie van stalen trappen.


     

De '1m2™ by EeStairs' is een ruimtebesparende trap die ook esthetisch aantrekkelijk is dankzij een stalen design en hedendaagse kleuren. Het is een oplossing voor kleine woningen (slechts 1 m2 ruimte benodigd) en beperkte ruimtes. Hij kan als keldertrap, zoldertrap of trap naar een dakterras worden gebruikt. De interesse in deze trap is sterk groeiende en daarom wilde trappenfabrikant EeStairs in Barneveld de productie verhogen van twee naar acht stuks per dag. Het wilde daar geen extra mensen voor aannemen.

Websiteconfigurator als invoerbron

EeStairs vertrouwde lasrobotspecialist RobWelding in Dodewaard de taak toe om een volautomatisch robotsysteem te ontwikkelen voor de montage en het lassen van zijn '1m2 by EeStairs’ trap. Het resultaat is een lasrobotinstallatie waarvan een configurator op de EeStairs-website de invoerbron vormt. De robotcel omvat een handlingrobot die de traptreden uit een op maat gemaakte magazijnkrat haalt en deze vervolgens nauwkeurig op de spil positioneert. Vervolgens last een, zich eveneens in de cel bevindende, lasrobot de treden vast.

Het unieke aan deze robotinstallatie is de invoerbron: een configurator op de website van EeStairs. RobWelding vertaalde de variabele invoer van deze website naar een programma dat de robotbewegingen genereert. De robot is zo geprogrammeerd, dat hij automatisch coördinatensets valideert en corrigeert vóór uitvoering, waardoor bij elke las precisie en betrouwbaarheid zijn gegarandeerd.

Hogere productie

Dankzij de robot kan de trappenfabrikant met dezelfde persoon die deze trappen voorheen handmatig deed, die acht stuks per dag halen. verviervoudigde De trappenfabrikant verviervoudigde zijn productie van deze specifieke trap dus met een factor vier.De robot scheelt niet alleen één of twee mensen in de productie. Doordat de trap nu met robots wordt samengesteld en afgelast, gaat ook het kwaliteitsniveau omhoog.

De robot wordt intern bij EeStairs al liefkozend 'Lassie' genoemd en heeft zelfs een plek in het EeStairs 'smoelenboek' verworven.

Foto: Rob Welding