Festo introduceert pneumatische cobot

Sun Jun 26 2022

06 26

Festo introduceert pneumatische cobot

12/05/2022

Door Ad Spijkers

De nieuwe robot is gemakkelijk te gebruiken, heeft geen veiligheidshek nodig en is aantrekkelijk geprijsd.


     

Festo, met Nederlandse vestiging in Delft, heeft 's werelds eerste pneumatische cobot geïntroduceerd. Cobots ontlasten medewerkers van vermoeiende of eentonige taken, waardoor hun werk wordt gemakkelijker en aantrekkelijker wordt.

De Festo Cobot dankt zijn voordelen aan de voordelen van pneumatiek, zoals zijn gevoeligheid, massa en prijs/prestatieverhouding. De directe aandrijvingen in de gewrichten zijn goedkoper en lichter omdat er, in tegenstelling tot elektrische oplossingen, geen zware tandwieloverbrengingen en dure momentsensoren zijn vereist. 's Werelds eerste pneumatische cobot is het resultaat van Festo's jarenlange expertise op het gebied van gecontroleerde pneumatiek.

Voordelige optie

De Festo Cobot maakt het ook voor kleine en middelgrote bedrijven, die vaak worden gekenmerkt door handmatige werkprocessen, voordelig om cobots in te zetten. Dit wordt bereikt dankzij flexibele toepassingsmogelijkheden. Zelfs kleine batchgroottes of werkstappen kunnen nu automatisch worden verwerkt. Dankzij de intuïtieve en eenvoudige inbedrijfstelling en programmering is de trainingsperiode snel en efficiënt - er zijn geen complexe trainingen nodig.

De pneumatische Festo cobot zal in deze klasse goedkoper zijn dan elektrische cobots. Hij zal een aantrekkelijke prijs-prestatieverhouding hebben in zijn primaire toepassingsgebied, waarbij kleine onderdelen met een laadvermogen tot 3 kg worden verwerkt. De verkoop begint in 2023.

Eenvoudig en flexibel

De Festo Cobot bestaat uit de hardware zelf, een handmodule en de Robotic Suite, software voor intuïtieve inbedrijfstelling en programmering. Dit pakket maakt het mogelijk om de cobot in minder dan een uur aan de gang te krijgen. Voorkennis op het gebied van robotica is niet nodig, omdat de software gevisualiseerde en gestandaardiseerde functieblokken bevat. Met de pneumatische aandrijvingen kan de robotarm gemakkelijk en zonder weerstand met de hand worden geleid om snel en nauwkeurig werkpunten of paden aan te leren.

Vooral voor het midden- en kleinbedrijf zijn cobots alleen aantrekkelijk als ze pragmatisch en snel een nieuwe taak op zich kunnen nemen en niet alleen bedoeld zijn voor permanent gebruik. De nieuwe cobot heeft geen extra schakelkast nodig. Met de ruimtebesparende geïntegreerde bediening in het eigen voetgedeelte is de machine flexibel. Eenvoudige steekverbindingen maken ook ad-hoc gebruik mogelijk zonder lange omsteltijden. Met gangbare busstandaarden is een snelle verbinding met hogere besturingen mogelijk.

Dankzij lichtgewicht constructiemethoden heeft de cobot een massa van slechts 17 kg en is daardoor snel en flexibel inzetbaar op een andere locatie. De cobot heeft een reikwijdte van 670 mm en beweegt zich daarmee binnen een overzichtelijke straal. Dankzij de flexibiliteit van de pneumatische aandrijvingen handelt de cobot gevoelig, met een snelheid aangepast aan de situatie, in vloeiende, harmonieuze bewegingen. De pneumatische directe aandrijvingen van de cobot en het lage gewicht verminderen de contactenergie. Dankzij nauwkeurige drukregelaars in de gewrichten herkent de robot wanneer hij wordt aangeraakt en reageert hij met de juiste veiligheidsfuncties.

Foto: Festo