Laser en robothond scannen autonoom

Tue Nov 28 2023

11 28

Laser en robothond scannen autonoom

21/10/2021

Door Ad Spijkers

Boston Dynamics' wandelende robot is volledig geïntegreerd met de Trimble X7 3D laserscanner.


     

Trimble in Sunnyvale (Californië) heeft zijn Trimble X7 3D-laserscanner en Trimble FieldLink software volledig geïntegreerd met de Spot robothond van Boston Dynamics. De kant-en-klare oplossing maakt autonoom werken op bouwplaatsen mogelijk.

De oplossing maakt gebruik van de mogelijkheden van de robot om door dynamische en mogelijk onveilige omgevingen te navigeren. Samen met 3D-technologie voor het vastleggen van gegevens zorgt dit voor een continue informatiestroom tussen bouwplaats en kantoor. Dit garandeert een consistente, doorlopende documentatie van de voortgang op de bouwplaats.

Combinatie van competenties

Door de geïntegreerde oplossing hoeven gebruikers niet zelf de integratie van de scanner uit te zoeken. Door de X7 te gebruiken die is geïntegreerd met Spot, kunnen aannemers wijzigingen op de bouwplaats documenteren. Dat betekent dat ze belangrijke beslissingen al op de bouwplaats kunnen nemen, in plaats van uren of mogelijk dagen te wachten voordat informatie aan uitvoerders wordt doorgegeven.

Volgens Trimble hebben klanten in de bouw behoefte aan kant-en-klare oplossingen voor autonome documentatie en analyse van de bouwplaats. Boston Dynamics en Trimble combineren daartoe hun sterke punten in respectievelijk robotica en data-acquisitie. Door de integratie is het eenvoudig geworden om een bouwplaats te scannen. De verhoogde scanfrequentie creëert nieuwe mogelijkheden voor geautomatiseerde projectanalyse en -inzicht.

Werking

De integratie is gericht op het automatisch vastleggen van data op de bouwplaats door gebruik te maken van Trimble 3D-opnametechnologie en de Spot robot. De autonome workflow voor de X7-laserscanner maakt gebruik van volledig geïntegreerde Spot-robotbesturingen in FieldLink-software.

Hiermee wordt een vooraf gedefinieerd pad van meetpunten gecreëerd dat Spot kan volgen om laserscans te verzamelen. De missies kunnen worden gepland om regelmatig en consistent te worden uitgevoerd voor ontwerpvalidatie en voortgangsrapportage. Het voordeel van deze combinatie is verhoogde efficiëntie en real-time, as-built data-analyse op de bouwplaats en op kantoor.

Laserscans verzameld met behulp van de X7-scanner en de Spot-robot kunnen worden gekoppeld aan een projectcoördinatensysteem op de bouwplaats en aan individuele scanstations. De data die worden verzameld, worden in real-time omgezet in een samengestelde puntenwolk op de Trimble tablet-controller en wel voordat de site wordt verlaten. Tijdens het uitvoeren van autonome bewerkingen, maakt het dockingstation van Spot het opladen van batterijen op locatie mogelijk op zowel de robot als de X7 3D-laserscanner, en biedt het ook de continue overdracht van gegevens via een Gigabit Ethernet-verbinding naar kantoor.

Levering

De complete oplossing omvat de Trimble X7 3D-laserscanner, Trimble FieldLink-software, een robuuste tabletcontroller en de Boston Dynamics Spot Enterprise-robot met verbeterde autonomiefuncties, plus een geïntegreerd zelfopladend dockingstation voor Spot en de X7-laserscanner. Dit kant-en-klare pakket is leverbaar via Trimble en geselecteerde distributiepartners.

Op YouTube vindt u een filmpje waarin de eerste gebruiker, bouwbedrijf Hensel Phelps in Greeley (Colorado), uitlegt waarom het bedrijf in deze oplossing heeft geïnvesteerd.

Foto: Trimble