Frameloze servo's voor robots en cobots

Thu Mar 28 2024

03 28

Frameloze servo's voor robots en cobots

05/07/2021

Door Ad Spijkers

Met de Cyber-kit line small heeft Wittenstein Cyber Motor een nieuwe productfamilie van frameloze servomotoren aangekondigd.


     

De nieuwe motorlijn biedt tal van ontwerpopties voor aandrijfoplossingen in OEM-machines. Het ontbreken van een motorbehuizing en lagers en het grote aantal configureerbare ontwerpvarianten zorgen voor een grote flexibiliteit in het machineontwerp. De compacte afmetingen van de nieuwe servomotor en de gewichtsbesparing zorgen voor een hoge vermogensdichtheid.

Ontwerp

Het op koppel geoptimaliseerde motorontwerp ondersteunt ruimtebesparende en tegelijkertijd dynamische aandrijftechnologie. Dit kan bijvoorbeeld in combinatie met de nieuwe Cyber Simco drive 2-controllerfamilie met multi-Ethernet-interface van Wittenstein Cyber Motor. Wittenstein heeft een Benelux-vestiging in Kalken (bij Gent).

De stator bestaat uit 24 individuele tanden die in een ronde vorm zijn ingebracht en ingekapseld met een hoge kopervulfactor. Door dit ontwerp bereiken de servomotoren van de nieuwe lijn continue hogere koppels dan vergelijkbare motoren op de markt. Hetzelfde geldt voor de opgegeven toerentallen; met tot 8.000 min-1 bereiken ze hoge waarden qua dynamiek van servomotoren van dit type.

Een ander kenmerk van de nieuwe servomotor is de grote holle as. In robotassen en andere, ruimtekritische constructies is hierdoor een aanzienlijk constructief reliëf mogelijk. Kabel-, perslucht-, vacuüm-, glasvezel- en laserdoorvoeren voor bijvoorbeeld grijpers of sensoren kunnen plaatsbesparend en beschermd worden gerealiseerd. Daarnaast is het ook mogelijk om een spindel in de holle as te integreren en daarmee een vermindering van de totale lengte van de actuator te bereiken.

Modulair principe

Met de Cyber kit line small zijn in de toekomst twee buitendiametermaten (50 mm en 85 mm) met drie lengtes, twee spanningsklassen (60 V en 600 V) en twee verschillend gedimensioneerde holle-asuitvoeringen beschikbaar. Daarnaast bieden de geïntegreerde temperatuursensoren (PTC en PT1000) en optionele Hall-sensoren veel mogelijkheden op het gebied van connectiviteit.

Dit opent een breed scala aan mogelijke combinaties voor de gebruiker en garandeert efficiënte aandrijfoplossingen uit één hand - of het nu gaat om collaboratieve en industriële robotica, in verpakkings- en textielmachines of in assemblage-, machine- en productiemachines.

Foto: Wittenstein Cyber Motor