Eerste 3D-geprinte kantooruitbreiding

Thu Nov 30 2023

11 30

Eerste 3D-geprinte kantooruitbreiding

23/09/2022

Door Ad Spijkers

In Hausleiten in Oostenrijk is de eerste 3D-geprinte kantooruitbreiding van Europa geopend.


     

Het project is het resultaat van een samenwerking tussen de bouwtechnologiegroep Strabag en de steiger- en bekistingsfabrikant en 3D-betonprintpionier Peri. Het gebouw betreft een kantooruitbreiding van 125 m2 aan een bestaand kantoorgebouw van Strabag in Hausleiten, 30 km noordwestelijk van Wenen.

Het gebouw in Hausleiten wordt gezien als een mijlpaal voor de Oostenrijkse bouwsector. Volgend Peri zal het 3D-printen van gebouwen deel uitmaken van de toekomst van de bouw. De technologie biedt oplossingen voor de uitdagingen die de sector momenteel bezighoudt: digitalisering, efficiƫntie, tekort aan geschoolde arbeiders en nog meer. Bovendien biedt 3D-printen in het algemeen ontwerpvrijheid in vergelijking met klassieke betonconstructies, zoals architectonisch aantrekkelijke ronde vormen.

Aanbouw

De aanbouw van 125 m2 is geprint met een BOD2, de 3D-bouwprinter van Cobod. De maximale printsnelheid van de 3D-bouwprinter met 1 m/s is volgens de fabikant de snelste ter wereld. Hierdoor kon de cascoconstructie in Hausleiten in ongeveer 45 uur pure printtijd worden voltooid. Het kantoorgebouw maakt indruk met zijn ongebruikelijke architectonische vorm. De structuren van het gedrukte beton zijn herkenbaar als een designelement op de gevel, wat het gebouw naast de klaverbladvorm een bijzondere uitstraling geeft.

Steeds meer gebouwen worden 3D-geprint met de BOD2-printer. De technologie kent 3D print toepassingen in lage woongebouwen, windmolentorens, betonnen pijpsteunen, scholen en nu een kantoorgebouw.

Cobod

Cobod heeft zijn hoofdkwartier in Nordhavn (Kopenhagen). De belangrijkste aandeelhouders zijn General Electric, Peri Group en Cemex. Cobod en Peri werken nauw samen om de grenzen van 3D-printen in de bouw te verleggen. Met het project in Hausleiten heeft Peri inmiddels zes projecten succesvol afgerond met de 3D-bouwprinters, waaronder het eerste 3D-geprinte huis in Duitsland, het eerste 3D-geprinte meergezinswoning/appartement in Europa en nu de kantooruitbreiding in Hausleiten.

Foto: Peri Group