Robothond aan het werk op Heathrow

Tue Nov 28 2023

11 28

Robothond aan het werk op Heathrow

12/12/2022

Door Ad Spijkers

Advies- en bouwbedrijf Mace en Heathrow Airport hebben een robothond in dienst genomen om de efficiëntie en veiligheid bij grote bouwprojecten te verbeteren.


     

Het team test Spot, de vierbenige robot die is ontwikkeld door Boston Dynamics. Deze is voorzien van een Trimble X7-scanner om 3D-laserscans te leveren tijdens de renovatie van een vrachttunnel uit de jaren zestig op Heathrow Airport.

Mace heefet zijn hoofdkwartier in Londen en is wereldwijd actief. Het bedrijf is sterk in het renoveren van verouderde mechanische en elektrische voorzieningen, om ze in overeenstemming te brengen met nieuwe regelgeving in de tunnel. Op Heathrow wordt deze gebruikt om bagage en vracht over de luchthaven te vervoeren. Met de 'Dave' gedoopte robothond kan het projectteam veilig data van de bouwplaats ophalen. Vervolgens worden deze naast 3D-modellen en augmented reality gebruikt om de nauwkeurigheid en voortgang van de bouwwerkzaamheden bij te houden.

Veiligheid

De robot verhoogt de veiligheid door struikelpartijen, uitglijden en ongevallen te verminderen, met name op gevaarlijke, donkere of gladde locaties. Het verbetert ook de efficiëntie ter plaatse omdat de scans die door de robot worden gemaakt snel en nauwkeurig zijn. Mace is een van de eerste bouwbedrijven die deze technologie in het Verenigd Koninkrijk toepast. Als de proef als een succes wordt beschouwd, zal het bedrijf proberen de technologie uit te breiden naar andere grote bouwprojecten in het Verenigd Koninkrijk. Dit moet leiden tot verbeteringen op het gebied van veiligheid en productiviteit in de hele branche.

Volgens Mace is de introductie van de robotcollega op Heathrow een goede demonstratie van de toekomst van de bouwnijverheid. Robots zullen mensen in de bouw nooit vervangen, maar deze pilot laat zien hoe ze het potentieel hebben om meer efficiëntie te stimuleren. Ook kunnen ze data digitaal vastleggen en de veiligheid en levering verbeteren. De introductie van nieuwe technologie helpt het bedrijf belangrijke 'as built' data te verzamelen. Tegelijkertijd blijven de mensen veilig op moeilijke locaties, waardoor ze zich kunnen concentreren op het plannen en effectiever uitvoeren van projecten.

Heathrow

De visie van Heathrow is om passagiers de beste luchthavenervaring ter wereld te bieden. Om dat te doen, zijn competentie nodig, maar ook innovatie. Dave is een goede innovatie gebleken waarmee het vliegveld de taken heeft uitgevoerd die het moest doen. Heathrow werkt graag samen met Mace aan deze proef. Het vliegveld is benieuwd hoe het deze technologie het beste kan inzetten in bouwprojecten op Heathrow.

Mace werkt al dertig jaar samen met Heathrow Airport. Het bedrijf heeft al grote projecten en verbeteringen aan de infrastructuur opgeleverd, waaronder Terminal 5 en de luchtverkeersleidingstoren.

Foto: screenshot video Mace

Mace - Spot The Dog at Heathrow from Mace Group on Vimeo.