Hoe Azië, Europa en Amerika investeren

Wed Jun 12 2024

06 12

Hoe Azië, Europa en Amerika investeren

13/01/2023

Door Ad Spijkers

De derde versie van de World Robotics R&D-programma's omvat de nieuwste financieringsontwikkelingen, inclusief updates in 2022.


     

Landen over de hele wereld investeren in robotica om ontwikkelingen in de industrie en de samenleving te ondersteunen. Maar wat zijn de exacte doelstellingen van financieringsprogramma's voor roboticaonderzoek die officieel worden aangestuurd door regeringen in Azië, Europa en Amerika? De International Federation of Robotics heeft dit onderzocht en gepubliceerd in de 2023 update paper van World Robotics R&D Programs.

Het overzicht laat zien dat de meest geavanceerde roboticalanden in termen van jaarlijkse installaties van industriële robots – China, Japan, VS, Zuid-Korea, Duitsland – en de EU zeer verschillende R&D-strategieën hanteren:

China

Op 21 december 2021 heeft het Ministerie van Industrie en Informatietechnologie (MIIT) in Peking het Veertiende vijfjarenplan voor de ontwikkeling van de robotindustrie uitgebracht. Dit programma richt zich op het bevorderen van innovatie. Het doel is om van China een wereldleider te maken op het gebied van robottechnologie en industriële vooruitgang. Robotica is de komende vijf jaar opgenomen in acht sleutelsectoren.

Om nationale wetenschappelijke en technologische innovatieregelingen te implementeren, werd op 23 april 2022 het belangrijkste speciale programma Intelligente robots gelanceerd in het kader van het National Key R&D Plan. Uit het recente statistische jaarboek World Robotics van IFR blijkt dat China een robotdichtheid van 322 eenheden per 10.000 werknemers in de maakindustrie heeft bereikt. Het land staat daarmee wereldwijd op vijfde plaats in 2021 vergeleken met de twintigste (140 eenheden) in 2018.

Japan

In Japan heeft de Nieuwe Robotstrategie tot doel om van het land 's werelds nummer één robot innovatiehub te maken. Sleutelsectoren zijn productie, verpleging en medische zorg, infrastructuur en landbouw. Het actieplan voor productie en service omvat projecten zoals autonoom rijden, geavanceerde luchtmobiliteit of de ontwikkeling van geïntegreerde technologieën die de kern zullen vormen van kunstmatige intelligentie en robots van de volgende generatie.

Ook is over een periode van vijf jaar (2020 tot 2025) budget toegewezen aan robotica gerelateerde projecten in het Moonshot Research and Development Program. Volgens World Robotics van IFR is Japan de wereld´s nummer één industriële robotfabrikant en leverde in 2021 45% van het wereldwijde aanbod.

Zuid-Korea

Het derde Basisplan voor intelligente robots van Zuid-Korea dringt aan op de ontwikkeling van robotica als een kernindustrie in de vierde industriële revolutie. De Koreaanse regering heeft onder meer financiering toegewezen voor het 2022 Implementation Plan for the Intelligent Robot. Ook is financiering gepland voor voor het Full-Scale Test Platform Project for Special-Purpose Manned or Unmanned Aerial Vehicles.

Volgens het meest recente jaarboek World Robotics telt Zuid-Korea 1.000 industriële robots per 10.000 werknemers in 2021. Daarmee is Korea het land met de hoogste robotdichtheid ter wereld.

Europese Unie

In de Europese Unie is Horizon Europa het belangrijkste kaderprogramma voor onderzoek en innovatie voor zeven jaar (2021-2027). De belangrijkste doelstellingen zijn de wetenschappelijke en technologische basis van de EU versterken, de innovatiecapaciteit, het concurrentievermogen en de werkgelegenheid van Europa stimuleren, de prioriteiten van de burgers verwezenlijken en sociaal-economische modellen en waarden in stand houden.

De Duitse High-Tech Strategie 2025 is de vierde editie van het Duitse R&D- en innovatieprogramma. Als onderdeel van de missie HTS 2025 is het programma Shaping technology for the people gelanceerd. Dit programma heeft tot doel technologische veranderingen in de samenleving als geheel en in de arbeidswereld te gebruiken ten behoeve van mensen.

Onderzoeksonderwerpen zijn digitale hulpsystemen zoals databrillen, mens-robot-samenwerking, exoskeletten om werknemers te ondersteunen bij hun fysieke werk, maar ook oplossingen voor het flexibeler inrichten van werkprocessen of het ondersteunen van mobiel werken. Volgens World Robotics is Duitsland de grootste robotmarkt in Europa. Met 397 eenheden per 10.000 werknemers staat Duitsland wereldwijd op de vierde plaats qua robotdichtheid.

Verenigde Staten

In de VS werd het National Robotics Initiative gelanceerd voor fundamenteel R&D op het gebied van robotica, ondersteund door de Amerikaanse overheid. Het NRI-3.0-programma, aangekondigd in februari 2021, ondersteunt onderzoek naar geïntegreerde robotsystemen en bouwt voort op de eerdere NRI-programma's. Samenwerking tussen academici, het bedrijfsleven, de overheid, non-profitorganisaties en andere organisaties wordt aangemoedigd. Het project Moon to Mars van NASA benadrukt bijvoorbeeld de doelstellingen om een langdurige aanwezigheid in de buurt van en op de maan te vestigen.

De projecten zijn gericht op onderzoek en technologische ontwikkeling die de prestaties van robots aanzienlijk zullen verbeteren. Doel is gezamenlijk de verkenning van de ruimte door mensen en wetenschappelijke missies te ondersteunen. Voor het Artemis-maanprogramma heeft de Amerikaanse regering een budget voor 2020 tot 2024 beschikbaar gesteld.

De robotdichtheid in de Verenigde Staten is gestegen van 255 eenheden in 2020 naar 274 eenheden in 2021. Het land staat op de negende plaats van de wereld. Wat betreft jaarlijkse installaties van industriële robots neemt de VS de derde positie in.

Foto: Pixabay