Go4Robotics helpt MKB te automatiseren

Tue Nov 28 2023

11 28

Go4Robotics helpt MKB te automatiseren

13/09/2023

Door Ad Spijkers

Het Go4Robotics online platform van IFR biedt onafhankelijke begeleiding bij automatiseringstrajecten.


     

Het tekort aan arbeidskrachten is een van de meest urgente uitdagingen voor het midden- en kleinbedrijf (MKB) in de OESO-landen. Vooral de productiesector wordt zwaar getroffen door de hoge vacaturegraad. Omdat robots steeds eenvoudiger zijn te installeren, implementeren en bedienen, hebben kleine en middelgrote bedrijven een gemakkelijker toegang tot automatisering. Het nieuwe Go4Robotics online platform van de International Federation of Robotics in Frankfurt am Main biedt onafhankelijke begeleiding bij hun automatiseringstraject.

Aantrekkelijkheid

"Het gebrek aan geschoolde arbeidskrachten is in veel landen een sterke motor voor automatisering", aldus dr. Susanne Bieller, secretaris-generaal van IFR. "Statistieken van de Europese Unie zeggen zelfs dat driekwart van alle bedrijven in de EU een probleem heeft met het aantrekken van werknemers met de vereiste vaardigheden.

Als ze kunnen kiezen, geven veel jonge mensen er de voorkeur aan om in een bedrijf te werken dat gebruik maakt van toekomstige technologie. Als er een robot op de werkvloer actief is, kan de werkgever een baan bij potentiële werknemers adverteren als werk waarbij een robot wordt aangestuurd. Dit is vaak een gamechanger. Omdat de robot de 4 D’s op zich neemt (dull, dirty, dangerous and difficult, oftewel saai, vies, gevaarlijk en moeilijk), is het gebruik ervan nog aantrekkelijker. Werknemers hebben meer tijd om zich te ontwikkelen voor interessantere banen.

Het online platform Go4Robotics vergroot het bewustzijn van de vele voordelen die robotica biedt. Kleine en middelgrote ondernemingen vinden educatieve inhoud met een checklist. Deskundigen ontkrachten mythes over segmenten die relatief nieuw zijn in de automatisering. Managers leren hoe ze kunnen profiteren van nieuwe trends, zoals eenvoudig te programmeren robots voor niet-experts.

Foto: IFR