Robottractor maakt akkers vrij van mijnen

Fri Apr 26 2024

04 26

Robottractor maakt akkers vrij van mijnen

05/06/2023

Door Ad Spijkers

De Oekraïnse startup Efarm.Pro ontwikkelde een onbemande machine voor het ontmijnen van velden.


     

Tot 40% van de velden in Oekraïne is bezaaid met explosieven en onveilig voor teelt. Het systeem voor het opruimen van explosieven bestaat uit een drone, een ontmijningsrobot, een automatische piloot en een op een tractor gemonteerd systeem dat bestand is tegen een explosie. Het systeem wordt vanaf een veilige afstand bestuurd, waardoor personen geen gevaar lopen. Op deze manier worden de levens van mensen die in het veld werken gered.

Startup Efarm.Pro in Kiev ontwikkelt technologische oplossingen voor de landbouwsector, zoals universele navigators en controllers. De navigatiesystemen van dit bedrijf vormen de basis voor de oprichting van een systeem voor het ontmijnen van velden.

Explosievenopruiming

Vanaf de eerste dagen van de oorlog begreep oprichter Oleksandr Prykhodchenok het probleem en zocht hij naar een uitweg. Zijn agrarische klanten spraken over de onmogelijkheid om op ontgonnen land te werken. Degenen die het toch waagden het veld in te gaan, werden vaak opgeblazen door mijnen en verloren hun uitrusting of zelfs hun leven. Gezien de omvang van het probleem zouden boeren jaren moeten wachten op hun beurt om honderden en duizenden hectaren land te ontginnen. Er was duidelijk behoefte aan alternatieve en veilige mijnopruiming.

Het ontmijningssysteem biedt drie niveaus van onderzoek van territoria en verwijdering van gevaarlijke objecten. Eerst wordt het veld gescand door een drone die is uitgerust met geschikte sensoren. De drone moet de exacte locatie van de explosieven met hun geo-referentie doorgeven. De drone detecteert explosieven tot een diepte van 1 m. Deze worden geneutraliseerd door een ontmijningsrobot en specialisten van de genie.

Vervolgens gaat een op afstand bestuurbare tractor met een getrokken veiligheidssysteem het veld op. Deze bewerkt de bovenste laag van de grond, wat veilig werken garandeert. De tractor werkt in autonome modus, zonder bestuurder in de cabine. Dit sluit de mogelijkheid van zijn dood of verwonding uit. Daarnaast is het materieel voorzien van beschermingsmiddelen die werken volgens het principe van een mijnensleepnet. Dit proces garandeert dat er niets gevaarlijks in de grond achterblijft.

Het systeem werkt automatisch op grote oppervlakken met een nauwkeurigheid van 2 cm langs een bepaalde route. De trekker doorkruist het veld met een snelheid van 5 km/u. In een werkdag van 10 uur kan hij 20 ha veilig maken.

Onbemande trekker

Er wordt gebruik gemaakt van een op maat gemaakte autonome stuurautomaat, met de mogelijkheid om obstakels te omzeilen en bediening op afstand. De trekker is voorzien van een controller voor de obstakelsensor, een snelheidsregelaar met stopfunctie, radiotelemetrie, een controlepaneel voor werken aan de taakkaart en een hulpstukcontroller voor het draaien. Er zijn meerdere werkende oplossingen.

De trekker is voorzien van extra pantserplaten. Het beschermend staal bedoeld voor gebruik in voertuigconstructies ter bescherming tegen mijnen en geïmproviseerde explosieven. Het beschermbak- of aanhangersysteem is gemaakt van sterk, dik staal. 12mm. Het binnenste gedeelte is bekleed met beschermende gepantserde platen.

Foto: Efarm.Pro