Groeimarkt voor mobiele buitenrobots

Thu Jul 25 2024

07 25

Groeimarkt voor mobiele buitenrobots

02/12/2022

Door Ad Spijkers

Volgens ABI Research zullen de verkopen van mobiele buitenrobots groeien van 40.000 eenheden in 2021 tot 350.000 stuks in 2030.


     

De snelle vooruitgang in basistechnieken zoals navigatie, manipulatie en functionele veiligheid hebben robots intelligenter, wendbaarder en veiliger gemaakt. Mobiele robots zijn een beproefde metgezel voor mensen die in de buitenlucht missie- en bedrijfskritische taken uitvoeren, bijvoorbeeld in de bouw en de land- en tuinbouw en bosbouw.

Met de succesvolle inzet van mobiele robots voor materiaal handling, transport en reiniging kijken bedrijven nu naar robots voor andere buitentoepassingen. Daarbij wordt de markt onder meer beïnvloed door een reeks tegenslagen. Daartoe behoren de stijgende rentetarieven, de recente terugtrekking van grote leveranciers uit de last mile leveringssector en het gebrek aan schaalbaarheid in sterk gefragmenteerde markten.

Meer aandacht

Maar tekorten aan arbeidskrachten, de focus op veiligheid op de werkplek en stijgende kosten hebben bedrijven aangezet tot automatisering met behulp van robotica in verschillende. Zo bieden bepaalde leveranciers modules om bestaande machines in de landbouw en de bouw te automatiseren. Deze modules hebben gelokaliseerde navigatie- en computervisiesystemen die gericht zijn op achterwaartse compatibiliteit en interoperabiliteit.

Grote olie- en gasmaatschappijen zetten vierbenige robots in om veiligheidsinspecties uit te voeren in trappen met roosters en krappe doorgangen die niet optimaal zijn voor mobiele robots op wielen. De voortdurende COVID-19-lockdown in China heeft geleid tot de acceptatie van mobiele robots last mile bezorging.

Volgens ABi moeten leveranciers van robotica zich richten op het naadloos en veiliger maken van robotica-operaties om de groei van mobiele buitenrobots verder te bevorderen. Ze moeten opkomende technologieën in de gaten houden, zoals 5G en edge computing. Dankzij ruime dekking ten behoeve van connectiviteit en gedistribueerde computing kunnen robots volledig verbonden zijn en profiteren van de rekenmogelijkheden in de cloud.

Elektronica

Grote leveranciers van chipsets zijn actief bezig met het ontwikkelen van oplossingen om de naadloze en veilige hiaten aan te pakken. Tegelijkertijd maken ze de gezamenlijke en versnelde ontwikkeling van robots mogelijk en het testen en maken ze het trainen van virtuele robots breder toegankelijk en schaalbaarder.

Zo blijft Intel zijn RealSense-softwareontwikkelingskit verbeteren door middel van nieuwe bibliotheken en tools. AMD/Xilinx biedt een ROS-compatibele Kria Robotics Stack voor ROS- en ROS-2-ontwikkelaars. Qualcomm lanceerde het RB6-platform, een vernieuwing van het RB5-platform dat camera-, computervisie-, AI- en 5G-hardwaretechnologie op één platform combineert. NVIDIA breidde zijn Isaac robotica-oplossing uit met de lancering van het nieuwe Jetson Orin Nano systeem-op-modules, Nova Orin-referentiearchitectuur en cloudgebaseerde Isaac Simulation.

Duidelijkheid

Leveranciers van robotica moeten duidelijk zijn over de use cases waarop ze zich richten. "Het is belangrijk om technologieën te combineren met de zakelijke eisen van de eindgebruikers. Alle gesprekken met eindgebruikers moeten gericht zijn op bedrijfsresultaten. Alle discussies over robotica moeten ROI-gedreven zijn, met als doel een meetbare en kwantificeerbare verbetering te bieden in de productiviteit van werknemers en de veiligheid op de werkplek", concludeert ABI.

De bevindingen worden beschreven in het rapport Outdoor Mobile Robots van het Amerikaanse onderzoeksbureau ABI Research. Het rapport maakt deel uit van de serie Industrial, Commercial and Collaborative Robotics van het bedrijf. Op basis van uitgebreide primaire interviews bieden Technology Analysis-rapporten een analyse van de belangrijkste markttrends en factoren voor een specifieke technologie. Het prijskaartje voor het rapport begint bij $ 4500.

Foto: SwarmFarm Robotics