Qing en Stäubli samen in agri- en foodmarkt

Fri Apr 19 2024

04 19

Qing en Stäubli samen in agri- en foodmarkt

02/07/2021

Door Ad Spijkers

Qing en Stäubli Robotics starten een gezamenlijke aanpak voor de agri- en foodmarkt.


     

Voor veel machinebouwers en eindproducenten in de agri- en foodmarkt is het de vraag, hoe ze als voedselproducent een productieproces met organische producten zonder groot financieel risico kunnen automatiseren. Het verwerken, sorteren en verpakken van organische producten brengt grote uitdagingen met zich mee. Geen product is exact hetzelfde. Vormen verschillen, producten zijn kwetsbaar en vaak is sprake van een natte/high- en mediumcare omgeving.

Tegelijkertijd neemt de druk toe om meer te produceren in een kortere tijd. Arbeidskrachten zijn schaars en bedrijven willen de afvalstroom minimaliseren zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit van het product. Dat maakt de stap naar het automatiseren van je primaire proces complex.

Geen standaardoplossingen

Mede door de complexiteit van organische producten bestaat er geen standaard automatisering. Het is niet eenvoudig complexe handelingen te automatiseren en het brengt een financieel risico met zich mee om iets te ontwikkelen. Bedrijven wilt eerst een bewezen oplossing zien voordat ze investeren. Maar wie durft het aan om dit risico te nemen?

Dat kan anders, volgens Qing en Stäubli Robotics, reden voor beide bedrijven om te gaan samenwerken.

Qing is een ingenieursbureau in Arnhem met een eigen ontwikkelingslaboratorium. Het biedt de agri- en foodmarkt toegang tot geavanceerde technologieën zoals digital twins, simulatie, kunstmatige intelligentie en vision. Stäubli Robotics (met Benelux-vestiging in Bissegem bij Kortrijk) heeft binnen haar robotgamma een assortiment dat volledig is gericht op food: Humid Environment (HE). Deze HE lijn is speciaal ontwikkeld voor productieomgevingen met organische producten.

Inzicht in haalbaarheid

Samen bieden de bedrijven een aanpak die kan leiden tot een oplossing die geschikt is voor productieomgevingen waar gewerkt wordt met onverpakt voedsel en strenge hygiëne-eisen. Dit gaat van vlees- en visverwerking tot groenten, van paddenstoelen tot zuivelproducten. Zonder vooraf grote investeringen te doen in een automatisering die achteraf niet rendabel blijkt te zijn.

De bedrijven bieden een plek waar de haalbaarheid van complexe problemen kan worden getest. Een HE-robot van Stäubli in het lab van Qing kan 'proof of concept' testen uitvoeren zonder dat eerst een grote risicovolle investering nodig is. In combinatie met andere  technologieën zijn er veel mogelijkheden.

Het complete HE-assortiment omvat robots die zowel waterdicht zijn als tegen chemicaliën kunnen, zonder verlies aan industriële snelheid. Dit is belangrijk voor zowel de snelheid van de reiniging als de houdbaarheid van de machine. De robot in het Qing lab biedt iedere voedselproducent een kans om haalbaarheidsstudies te laten doen, zonder zelf de technologie en kennis in huis te hebben. Daarnaast wordt de robot ter beschikking gesteld aan studenten om sneller te kunnen leren van de nieuwste toepassingen op het gebied van automatiseringen binnen de Agri en Food markt.