Schunk opent applicatiecentrum in Duitsland

Wed May 18 2022

05 18

Schunk opent applicatiecentrum in Duitsland

05/03/2021

Door Liam van Koert

Onder de rook van Stuttgart heeft grijperspecialist Schunk in Brackenheim-Hausen onlangs een 800 vierkante meter tellend applicatiecentrum voor het testen en valideren van cobot- en robottoepassingen geopend. Ze noemen het CoLab.


     

Nieuwe technologieën bieden nieuwe mogelijkheden. Maar nieuwigheid introduceert ook onzekerheid. Dit kan gebruikers ervan weerhouden om processen te automatiseren, ook al is het potentieel groot. De komst van de cobot kan zo'n onwennige technologie zijn die vragen oproept. Kan ik mijn werkstuk optimaal hanteren met de gekozen grijperoplossing? Is de gewenste cyclustijd gezien de lagere payload van de cobot en de lagere snelheden wel haalbaar? Om op dergelijke vragen een zeker antwoord te geven maakte Schunk op haar productielocatie in Brackenheim-Hausen, dat zich in het hart van de Duitse automobielindustrie bevindt - 800 vierkante meter vrij voor een dedicated applicatiecentrum met twaalf verschillende co- en robotcellen.

Naast testen en valideren biedt CoLab ook de mogelijkheid om samen met Schunk engineers geheel nieuwe applicaties te ontwikkelen. Uiteraard kan hierbij gebruik gemaakt worden van een uitgebreid grijperportfolio, waaronder de nieuwe Adheso-grijpers en verschillende magneetgrijpers. Dat Schunk er de voorkeur aan geeft vooral hun nieuwste vindingen naar voren te schuiven is niet zo verwonderlijk. Dat mes snijdt namelijk aan twee kanten. Ook zij vergaren hierdoor waardevolle informatie die zij in toekomstige grijperontwerpen kunnen inzetten.

Voor de Beneluxmarkt is even op en neer naar CoLab wat ver en corona maakt die reis er niet gemakkelijker op. Gelukkig is het ook mogelijk om nieuwe ideeën via video live aan het werk te zien.