Magnetische robot helpt bij kijkoperaties

Thu Apr 25 2024

04 25

Magnetische robot helpt bij kijkoperaties

02/08/2021

Door Ad Spijkers

Systeem biedt klinisch voordeel, betere visualisatie en hogere efficiëntie.


     

In Chili zijn de eerste met behulp van het Levita Robotic Platform uitgevoerde chirurgische ingrepen uitgevoerd. Het robotsysteem is ontwikkeld door Levita Magnetics in Menlo Park (Californië). Het robotplatform is speciaal ontworpen voor operaties met een hoog aantal of buikoperaties op dezelfde dag. Met het nieuwe platform kunnen ziekenhuizen het aantal hoogwaardige, efficiënt uitgevoerde operaties vergroten en patiënten betere toegang tot operaties bieden.

Het voordeel voor de patiënt is dat hij minder pijn heeft, sneller herstelt en minder littekens overhoudt aan de ingreep. Het platform helpt de visualisatie en de controle van de chirurg over instrumenten te verbeteren. Door de hogere efficiëntie kan het ziekenhuis met minder ondersteunend personeel operaties uitvoeren.

Eerste ingrepen

De eerste operatie was een acute verwijdering van de galblaas, uitgevoerd in de Clínica Indisa in Santiago de Chili, als onderdeel van een klinische studie. De procedure verliep soepel en de patiënt herstelde goed en had dertig dagen na de ingreep geen complicaties. Sindsdien zijn meer acute operaties uitgevoerd met behulp van het robotplatform, waarbij beide patiënten op dezelfde dag werden ingeschreven en behandeld.

De combinatie van Levita's magnetische technologie binnen een robotplatform is veelbelovend om de controle en efficiëntie van de chirurg tijdens operaties te verbeteren. Het verder ontwikkelen van deze technologie tot een platform voor robotchirurgie kan in veel procedures nuttig zijn. Het biedt een stabiel visualisatieplatform zonder dat er een extra assistent nodig is.

Doelstelling

Het robotplatform is ontworpen om de klinische voordelen van een minder invasieve procedure met minder incisies mogelijk te maken. Daarbij heeft de chirurg volledige controle over het platform en de chirurgische instrumenten direct naast de patiënt. Tijdige toegang tot noodzakelijke chirurgie heeft een directe impact op de kwaliteit van leven van patiënten en kan het risico op complicaties of overlijden als gevolg van de onderliggende ziekte verminderen.

Het uiteindelijke doel van Levita is, dat chirurgen en ziekenhuizen wereldwijd meer patiënten toegang kunnen geven tot betere chirurgische procedures binnen hun gemeenschap. Het bedrijf maakt vorderingen met zijn klinische studie. Het Levita Robotic Platform is een onderzoekssysteem en nog niet beschikbaar voor commerciële verkoop in de Verenigde Staten. De fabrikant wil het platform eind dit jaar ter goedkeuring voorleggen aan de Amerikaanse Food and Drug Administration.

Magnetisch chirurgisch systeem

Het Levita Magnetic Surgical System maakt kijkoperaties mogelijk. Het systeem bestaat uit een externe magneet die op de huid is geplaatst en een afneembare grijper zonder as aanstuurt. Dit zorgt ervoor dat instrumenten kunnen bewegen zonder de beperkingen van een draaipunt met een vaste positie. Het apparaat is bedoeld voor gebruik bij patiënten met een body mass index (BMI) van 20 tot 60 kg/m2.

Foto: Levita Magnetics