Bouwprojecten printen met 3D- robotprinter

Tue Nov 28 2023

11 28

Bouwprojecten printen met 3D- robotprinter

10/08/2021

Door Ad Spijkers

Igus kabels en 3D kabelrupsen zorgen voor betrouwbare werking  bij kleinste buigradius.


     

Aectual in Amsterdam ontwerpt en maakt met behulp van een XXL 3D-printer bijzondere architecturale projecten. Het kan gaan om unieke winkelconcepten, betonnen trappen in een futuristisch design of moderne gevels. Voor een betrouwbare 'lights-out' werking van de robot hebben de ontwerpers gekozen voor flexibele Chainflex kabels in een Triflex R kabelrups met een pneumatisch oprolsysteem van Igus. In de zevende as voorziet een E4/light energievoorzieningssysteem de robot van energie en data.

3D-robotprinter

Aectual ontwerpt en produceert maakt op maat gemaakte vloeren, wanden en trappen die een bijzondere beleving creëren. Met een 3D-robotprinter kan het bedrijf zelfs de meest gecompliceerde verzoeken van ontwerpers, projectontwikkelaars, bouwers en architecten implementeren. De gedrukte kunstwerken zijn onder meer te vinden op de luchthaven Schiphol. Hier siert 2.000 m2 vloeroppervlak met geïntegreerd vloergeleidingssysteem de luchthavenhal.

De gevels en interieurelementen worden geproduceerd met een XXL robotprinter. Het is een van de grootste in zijn soort in Europa en de enige printer die in 'lights-out'-modus draait (ook op afstand zonder servertoegang). De robotprinter haalt printsnelheden tot 0,5 m/s.

De extrusietechnologie van Aectual is direct in de robot geïntegreerd. Het granulaat bestaat uit biobased of gerecycled materiaal. Het wordt in de extruder gesmolten en via een schroef direct in de spinnozzle gevoerd. De extruder gebruikt verschillende sensoren en aangedreven componenten

Kabelrupsen

Het leggen van de stroom-, analoge en digitale signaalkabels bleek een uitdaging. De vele leidingen dienen zo compact en robuust mogelijk te worden aangelegd om de lichtuitschakeling te behouden. Motion plastics specialist Igus kon met zijn kabelrupsen en kabels het passende kabelbeschermingssysteem leveren.

Met behulp van de Chainflex robotkabels kon Aectual zijn systeem schoner, betrouwbaarder en efficiënter maken. Omdat alle kabels dezelfde stekkers hebben, kunnen ze bij onderhoud eenvoudig worden vervangen. De gemakkelijke lijnwisseling biedt ook de mogelijkheid om de extruder in de toekomst uit te rusten met andere digitale productietools.

Alle kabels worden veilig door een Triflex R kabelrups geleid, die speciaal is ontwikkeld voor driedimensionale toepassingen op robots. Het zorgt ervoor dat er geen kabels in de war raken of kapot gaan. Aectual vertrouwde op een pneumatisch intreksysteem (RSP) om de lijnen op de robotkop in te trekken. Op deze manier is een veilige geleiding van kabels en slangen gegarandeerd, zelfs bij grote armdiameters en complexe bewegingen.

De terugtrekkrachten kunnen met behulp van een pneumatische cilinder traploos worden aangepast aan de individuele toepassing. Aectual gebruikt motion plastics-producten van Igus niet alleen in de zes assen van de robot. Voor de voeding van de robot over de zevende as wordt een lineaire E4/light kabelrups gebruikt om de kabels veilig te verplaatsen.

Foto: Aectual