Duikrobot voor gevaarlijke operaties

Fri Apr 26 2024

04 26

Duikrobot voor gevaarlijke operaties

05/06/2023

Door Ad Spijkers

Tethys Robotics heeft een onderwaterrobot ontwikkeld die kan worden ingezet wanneer het te gevaarlijk is voor de mens.


     

Duikers nemen vaak grote risico's bij het zoeken naar mensen of objecten onder water. De Tethys robot is een autonoom onderwatervaartuig dat is ontworpen om te werken in moeilijke omgevingen zoals troebel water en rivieren. Het wordt voornamelijk gebruikt wanneer conventionele zoek- en reddingstechnieken te moeilijk of te riskant zijn.

Lokaliseren

De duikrobot is voorzien van akoestische sensoren en camera's en kan autonoom grote gebieden onder water doorzoeken en zo snel een object of een persoon lokaliseren. Hierdoor kunnen gevaarlijke operaties voor duikers en reddingswerkers worden vermeden.

Zodra de robot zijn bestemming heeft gelokaliseerd, neemt een operator de navigatie over en brengt de kunstmatige duiker naar zijn bestemming. Tethys kan tot 40 kg gewicht terug naar de oppervlakte dragen. Hierdoor kunnen hulpverleners zich concentreren op andere belangrijke taken en een zoek- en reddingsoperatie zo efficiënt en veilig mogelijk laten verlopen.

Tethys Robotics is een spin—off van de Eidgenössische Technische Hochschule Zürich. Wat oorspronkelijk begon als een studentenproject is nu een veelgevraagd jong bedrijf. De onderwaterrobot wordt al door lokale autoriteiten gebruikt voor zoek- en reddingsacties onder water.

Foto: screenshot video Tetrys