StrawBot assisteert aardbeienplukker

Tue Apr 23 2024

04 23

StrawBot assisteert aardbeienplukker

11/03/2021

Door Joanna Hughes

Het in Californië gevestigde Ag Pro Robotics heeft een semi-autonome aardbeienplukrobot op de markt gebracht onder de naam StrawBot


     

 

Het in Californië gevestigde AG Pro Robotics heeft een semi-autonome assistentrobot voor aardbeienplukkers op de markt gebracht onder de naam Strawbot.

De machine is ontworpen om menselijke aardbeienplukkers te ondersteunen door hen tijdens het oogsten autonoom in het veld te volgen en de volle manden met aardbeien naar het einde van elke rij te dragen. Aardbeien plukken blijkt een lastige taak. Er zijn al vele pogingen geweest om een autonome aardbeienplukrobot te ontwikkelen. Het is moeilijk om rijpe aardbeien te identificeren. Daarnaast moet het oogsten uiterst zorgvuldig plaatsvinden zonder het fragiele fruit te beschadigen. Ag Pro Robotics gooit het echter over een andere boeg met de StrawBot. De visie is om het verzamelen van volle aardbeientrays van de menselijke arbeiders te automatiseren en de volle trays af te leveren bij de verzamelpunten aan het einde van de rij.

 

De StrawBot-robot elimineert het niet-productieve werk van het dragen van volle trays. Plukkers hebben zo meer tijd voor de delicate taak van het oogsten van de vruchten. Het apparaat volgt hen in het gangpad en blijft bij ze in de buurt. Het StrawBot-chassis is verstelbaar voor diverse breedtes. Het voertuig is volledig elektrisch en kan zelfs worden uitgerust met een optioneel zonnepaneel om de batterij tijdens de werkdag te helpen opladen. Deze optie kan de werktijd van de machine verlengen. Naast het verbeteren van de jaarlijkse oogsten, maken GPS-navigatie, camerasystemen, gegevensanalyse en andere automatiseringstechnologieën ook nieuwe traceerbaarheidsniveaus voor landbouwers mogelijk. Deze gegevens helpen de landbouwer om betere beslissingen te nemen over het beheer van de productie en de oogst. Aardbeien plukken blijft een zeer moeilijke taak om te automatiseren. Deze robot biedt echter een oplossing die het verschil kan maken tussen winstgevendheid en verlies voor boeren. StrawBot verhoogt de productiviteit tot 35%, aldus het bedrijf.

Bron: www.therobotreport.com
Video: AG Pro Robotics
Afbeelding: PixaBay