Nieuwe generatie ABB robotbesturingsplatform

Thu Jul 25 2024

07 25

Nieuwe generatie ABB robotbesturingsplatform

04/06/2024

Door Ad Spijkers

ABB Robotics lanceert met OmniCore een intelligent automatiseringsplatform dat sneller, nauwkeuriger en duurzamer is.


     

Het OmniCore-platform is het resultaat van meer dan  170 miljoen dollar aan investeringen in de volgende generatie robotica. Het is een stap voorwaarts naar een modulaire en toekomstbestendige besturingsarchitectuur die de volledige integratie van AI-, sensor-, cloud- en edge computing-systemen mogelijk maakt. Hiermee zijn de meest geavanceerde en autonome robottoepassingen te creëren.

Omnicore vervangt de IRC5-controller die in juni 2026 wordt uitgefaseerd. ABB blijft zijn klanten die IRC5 gebruiken ondersteunen met reserveonderdelen en services gedurende de resterende levensduur van de robot.

Geavanceerd platform

Voor de klanten van ABB is automatisering een strategische vereiste. Ze zijn op zoek naar meer flexibiliteit, eenvoud en efficiëntie als reactie op de wereldwijde megatrends van arbeidstekorten, onzekerheid en de noodzaak om duurzamer te opereren. Door de ontwikkeling van geavanceerde mechatronica, AI en vision-systemen zijn de robots van het concern toegankelijker, capabeler, flexibeler en mobieler dan ooit. Maar ze moeten ook steeds vaker naadloos samenwerken, met mensen en met elkaar, om meer taken op meer plaatsen uit te voeren.

OmniCore is een nieuwe mijlpaal in ABB's vijftigjarige geschiedenis in robotica. Met één, enkele besturingsarchitectuur, één platform en één taal integreert het concern zijn complete assortiment hardware en software.

Techniek

OmniCore controllers leveren een nauwkeurigheid van het robotpad beter dan 0,6 mm, met meerdere robots die op hoge snelheden van maximaal 1.600 mm/s draaien. Dit opent nieuwe automatiseringsmogelijkheden in precisiegebieden zoals booglassen, montage van mobiele telefoonschermen, lijmen en lasersnijden. Over het algemeen kunnen robots dankzij OmniCore tot 25% sneller werken en tot 20% minder energie verbruiken in vergelijking met de vorige ABB-controller.

OmniCore is gebouwd op een schaalbare, modulaire besturingsarchitectuur die een breed scala aan functies biedt. Hiermee is bijna elke denkbare toepassing te creëren. Hierdoor is het platform geschikt voor bedrijven die automatisering omarmen in bestaande en nieuwe segmenten, zoals biotechnologie en bouw, en nog veel meer.

Met meer dan duizend hardware- en softwarefuncties kunnen klanten eenvoudig ontwerpen, bedienen, onderhouden en optimaliseren. Dit wordt mogelijk gemaakt door softwarefuncties zoals Absolute Accuracy en PickMaster Twin, evenals hardwareopties die variëren van externe as- en vision-systemen tot veldbussen.

OmniCore heeft het vermogen om beweging, sensoren en applicatieapparatuur te beheren in één holistisch, uniform systeem. De controller opent de deur naar het volledige ABB Robotics-portfolio van hardware en software, in elke combinatie, onder één besturingsplatform. Dit biedt tal van mogelijkheden voor waardecreatie. Zo kunnen autofabrikanten bijvoorbeeld de productiesnelheid verhogen, wat een concurrentievoordeel oplevert. Door de persbevoorradingsproductie te verhogen van twaalf naar vijftien slagen per minuut kunnen ze 900 onderdelen per uur produceren.

Vijftig jaar robotica

ABB viert zijn vijftigjarig jubileum in robotica en gelooft dat OmniCore de potentie biedt voor nog veel doorbraken in de industrie. OmniCore is de nieuwste ontwikkeling in een halve eeuw innovatie die begon met 's werelds eerste microprocessorgestuurde robot in 1974. Andere mijlpalen waren de lancering van RobotStudio-software in 1998 en de overname van Sevensense dit jaar. Met deze laatste stap brengt het concern op AI-gebaseerde navigatietechnologie naar zijn mobiele robots.

Foto: ABB Robotics