Krachtige universele grijper van Schunk

Sat Aug 20 2022

08 20

Krachtige universele grijper van Schunk

26/11/2021

Door Ad Spijkers

Met de geoptimaliseerde tweevinger parallelle grijper JGP-P breidt Schunk zijn familie universele grijpers uit naast vlaggenschip PGN-plus-P.


     

De opvolger van de JGP heeft meer grijpkracht, flexibiliteit in gebruik en een groot aantal zoekmogelijkheden. De nieuwe tweevinger parallelle grijper helpt bij het laden en lossen van gereedschapmachines, montagewerkzaamheden en pick & place werkzaamheden.

De nieuwe grijper heeft een robuuste T-gleuf glijgeleiding met een langere basisbekgeleiding waardoor in vergelijking met zijn voorganger kunnen 30% langere grijpvingers kunnen worden gebruikt. De basisbekken worden in elke grijptoestand volledig in de behuizing geleid. Dit verbetert de prestaties en dekt een breder scala aan verschillende toepassingen.

Grijpkracht

De JGP-P heeft bij dezelfde grootte tot 50% meer grijpkracht dan het vorige product. Dit wordt mogelijk gemaakt door het grotere oppervlak van de aandrijfzuiger. Hierdoor kan de nieuwkomer gemakkelijk een hoger werkstukgewicht aan. Gebruikers kiezen kunnen ook voor kleinere maten, wat kosten bespaart en de verscheidenheid aan soorten grijpers vermindert. Volgens de fabrikant is een rendement op de investering mogelijk dat minimaal 10% hoger ligt. De verandering van de oude JGP naar de nieuwe JGP-P is op elk moment mogelijk, omdat de grijpers volledig compatibel zijn.

Tien bijpassende sensorsystemen maken een breed scala aan opvraagmogelijkheden mogelijk, zoals het bewaken van de slagpositie of het maken van onderscheid tussen werkstukken. Op basis van maatafwijkingen kunnen goede of slechte onderdelen snel en betrouwbaar worden gesorteerd. Vanaf maat 64 is de JGP-P ook verkrijgbaar met inductieve sensoren met een diameter van 8.

Aansluiting

Met flexibele bevestigingsmogelijkheden aan twee zijden kan de grijper universeel en flexibel worden geïnstalleerd in drie schroefrichtingen. De toevoer van perslucht is zowel via schroefaansluiting als via de slangloze directe aansluiting mogelijk.

Een geïntegreerde afdichting van de luchtaansluiting verbetert ook de processtabiliteit. Dit is vooral belangrijk na het bewerken van werkstukken, omdat de grijper bij het reinigen onvermijdelijk in contact komt met spanen en koelsmeermiddel. De afdichting verhindert het binnendringen in de grijper, zodat storingen door vervuiling tot het verleden behoren.

Foto: Schunk