Drone met AED redt leven van hartpatiënt

Fri Mar 29 2024

03 29

Drone met AED redt leven van hartpatiënt

07/01/2022

Door Ad Spijkers

Een drone heeft een cruciale rol gespeeld bij het redden van een leven tijdens een plotselinge hartstilstand.


     

Everdrone's Emergency Medical Aerial Delivery service (EMADE) in Västra Götaland (Zweden) werd op een afgelopen december aan de zwaarste tests onderworpen. In Trollhättan (stad van Saab en Volvo Aero) was een 71-jarige man sneeuw aan het scheppen op zijn oprit toen hij een hartstilstand kreeg. Dankzij de combinatie van een onmiddellijke noodoproep, het snelle optreden van Dr. Mustafa Ali en de snelle levering van een AED door een drone, konden levensreddende maatregelen worden gestart voordat de ambulance arriveerde. Dit redde zijn leven.

Hartstilstand

De tijd vanaf het alarm totdat de AED veilig voor de deur van het incident werd afgeleverd, was iets meer dan drie minuten. Na de eerste behandeling ter plaatse werd de patiënt met spoed naar het ziekenhuis gebracht. Hij is volledig hersteld.

“Ik kan niet onder woorden brengen hoe dankbaar ik ben voor deze nieuwe technologie en de snelle levering van de defibrillator. Zonder de drone zou ik hier waarschijnlijk niet zijn. Deze technologie moet overal worden geïmplementeerd. Plotselinge hartstilstand kan iedereen overkomen, niet alleen oude mensen met arteriosclerose”, zegt de patiënt.

Dr. Mustafa Ali was op weg naar zijn werk in het plaatselijke ziekenhuis toen hij vanuit zijn auto de man zag instorten op zijn oprit. Hij begon met reanimeren en vroeg een omstander vroeg om 112 te bellen. Enkele minuten later zag hij iets boven mijn hoofd vliegen: een drone met een defibrillator.

Drone bezorgsysteem

Het drone bezorgsysteem in de regio Västra Götaland is ontwikkeld en wordt beheerd door Everdrone, een bedrijf in autonome drone-oplossingen. Het incident in Trollhättan is een praktijkvoorbeeld van hoe de dronetechnologie van Everdrone, volledig geïntegreerd met noodoproep, de tijd voor toegang tot levensreddende AED-apparatuur kan minimaliseren.

De oplossing is ontwikkeld en wordt continu verbeterd in nauwe samenwerking met Center for Resuscitation Science van Karolinska Institutet, SOS Alarm en Region Västra Götaland. De operaties worden ook ondersteund door Vinnova, Swelife en Medtech4Health.

Jaarlijks lijden 275.000 patiënten in Europa en 350.000 in de VS aan een hartstilstand. Ongeveer 70% daarvan plaats in particuliere woningen zonder AED's ter plaatse, en de responstijden van ambulances zijn vaak te lang om het leven van de patiënt te redden. De overlevingskans daalt met 7-10% met elke minuut na de stilstand; bijgevolg is de huidige overlevingskans onder OHCA-patiënten slechts 10%.

De AED-bezorgservice van Everdrone is een beproefde methode om dit aan te pakken. De service kan momenteel 200.000 inwoners in Zweden bereiken en zal naar verwachting in 2022 uitbreiden naar meer locaties in Europa.

Foto: Everdrone