Real-time correctie bij PLC-programmering

Sun May 19 2024

05 19

Real-time correctie bij PLC-programmering

06/05/2024

Door Ad Spijkers

Softwareontwikkelaars in Codesys krijgen tijdens het proces real-time informatie over fouten in hun code.


     

De veilige programmering van PLC's heeft een nieuw niveau bereikt. In samenwerking met Codesys Development in Kempten im Allgäu heeft het Fraunhofer-Institut für Entwurfstechnik Mechatronik (IEM) in Paderborn methoden voor statische code-analyse geïntegreerd in de Codesys-ontwikkelomgeving. Softwareontwikkelaars krijgen hierdoor real-time informatie over fouten in hun code, die ze tijdens het ontwikkelproces kunnen corrigeren. De oplossing is opgenomen in release 5.0.0.0 van Codesys Static Analysis.

Statische codeanalyse

Net als bij een spellingcontrole brengt statische codeanalyse fouten en gevaren in de programmacode zo vroeg mogelijk aan het licht. Het maakt ook onbedoelde datastromen of verkeerd gebruik van programmeerinterfaces zichtbaar. Softwareontwikkelaars kunnen hun code tijdens het programmeren controleren en verbeteren zonder deze te hoeven compileren en uitvoeren. Statische codeanalyse wordt in andere industrieën het al heel vaak gebruikt maar is een innovatie op het gebied van PLC-programmering. Dit maakt ontwikkelingsprocessen efficiënter en veiliger.

Voor slimme real-time correctie vertrouwde het onderzoeksinstituut op distributieve analyseframeworks met een laag geheugengebruik. De analyses bieden programmeurs uitgebreide configuratiemogelijkheden en kunnen zowel op de Codesys-programmeerinterface als op geïntegreerde bibliotheken van derden worden gebruikt.

Voordelen

PLC's behoren tot de basisuitrusting in veel automatiseringssystemen. Door de toenemende netwerken van machines en systemen worden PLC-programmeurs echter met nieuwe uitdagingen geconfronteerd. Het risico op veiligheidskritische ontwikkelingsfouten neemt toe. Richtlijnen zoals IEC 61131-3 proberen hierbij houvast te bieden, maar de toepassing ervan is complex en vereist de ontwikkeling van bijzondere expertise. Het schrijven van PLC-programmacode is voor softwareontwikkelaars een complexe taak geworden. Codeanalyse biedt hier uitkomst: het brengt fouten bij het schrijven van de programmacode aan het licht, zodat deze zo vroeg mogelijk kunnen worden gecorrigeerd.

Codesys is hardware-onafhankelijke IEC 61131-3 automatiseringssoftware voor het plannen en ontwikkelen van besturingstoepassingen. Samen met Fraunhofer IEM heeft het bedrijf de voordelen van statische code-analyse voor zijn software onderkend. Dit zal PLC-programmering in de toekomst veel foutvrijer maken. Na het onderzoeksproject heeft het bedrijf de oplossing verder ontwikkeld tot een marktrijpe versie. Statische code-analyse is nu opgenomen in release 5.0.0.0 van Codesys Static Analysis.

De samenwerking tussen Codesys Development en Fraunhofer IEM werd gefinancierd als onderdeel van het Zentrales Innovationsprogramm Mittelstand (ZIM) van het Bundesministeriums für Wirtschaft und Klimaschutz (BMWK). Codesys wordt in de Benelux vertegenwoordigd door Extend Smart Coding in Ridderkerk.

Foto: Codesys