Nieuwe multi-mission modulaire robot

Wed Jun 12 2024

06 12

Nieuwe multi-mission modulaire robot

20/06/2022

Door Ad Spijkers

Het Kobra 725 dynamische onbemande grondplatform van Teledyne Flir Defense biedt ongeëvenaarde kracht en mobiliteit.


     

Het platform voor meerdere missies rijdt op rupsen en levert nieuwe mogelijkheden en technologische upgrades voor het bestaande Kobra 710 onbemande grondsysteem. Zo biedt de Kobra 725 meer voor vermogen en laadvermogen in een eenvoudig te bedienen pakket. De geavanceerde manipulatorarm van de robot kan zware lasten optillen en strekt zich uit tot een hoogte van bijna 4 m om moeilijk bereikbare plaatsen te bereiken.

Wendbaar en universeel

Met een massa van minder dan 250 kg is de robuuste mobiele robot zeer wendbaar, zelfs op ruw terrein, klimt hij trappen op en overwint hij zelfs barrières. Nieuwe technologie omvat full-HD-camera's, groothoekcamera's voor visuele/thermische mobiliteit, in het veld verwisselbare radiomodules en AES-256 codering.

De eigenschappen van de Kobra 725 maken hem geschikt voor militaire toepassingen zoals explosievenopruiming, detectie op afstand, wapenintegratie en verkenning. Ook kan de robot andere zware taken aan, van beveiliging van gebouwen en inspecties tot onderhoud van kernenergie-installaties.

De Kobra 725 biedt een reeks upgrades en verbeteringen die het hoofd bieden aan steeds complexere situaties waarmee troepen momenteel in de frontlinie worden geconfronteerd. De multi-inzetbare robot biedt gebruikers een krachtig mobiel systeem dat de gebruiker uit gevarenzones houdt terwijl hij bedreigingen evalueert en vermindert. Behalve voor defensietoepassingen is de robot ook geschikt voor industriële klanten.

Prestaties

Met een topsnelheid tot 13 km/u per uur is de Kobra 725 een snelle robot waarmee gebruikers snel een apparaat of doelwit kunnen benaderen. De robot heeft een groot hefvermogen, maar kan toch compact worden opgeborgen en is gemakkelijk te vervoeren, zelfs in kleine voertuigen. Het platform is configureerbaar en ontworpen om gevaarlijke situaties op het slagveld aan te kunnen in alle weersomstandigheden.

De robot is voorzien van een MPU5 high-performance radio met Wave Relay Manet- en MIMO-technologie. Hiermee kan de Kobra 725 diep doordringen in complexe structuren en verder dan ooit tevoren. Een typische configuratie omvat een op de mast gemonteerde HD PTZ-camera en verschillende universele laadpoorten en bevestigingspunten om tal van accessoires te bevestigen en te integreren. Te denken valt aan thermische camera's, mijnopruimingsgereedschappen, afstandsmeters, Lidar, röntgenapparatuur, CBRN-sensoren, wapens en meer.

Foto: Teledyne Flir