3D-betonprinten in een historische stad

Thu May 02 2024

05 02

3D-betonprinten in een historische stad

18/12/2023

Door Ad Spijkers

Een project in Texas demonstreert hoe 3D-betonprinten kan bijdragen aan het bouwen van betaalbare woningen.


     

Bouwbedrijf Hive3D Builders uit Houston heeft in het historische stadje Round Top zo goed als CO2-neutrale huurappartementen gebouwd met behulp van 3D-betonprinten. Het project 'Las Casitas' werd economischer en duurzamer gebouwd dan met conventionele bouwmethoden mogelijk zou zijn.

Oud en nieuw

Round Top, ongeveer halverwege Austin en Houston, bestaat uit een reeks historische gebouwen waarin zich antiek- en vintagewinkels bevinden. Maar de nieuwste gebouwen van het dorp zijn juist het tegenovergestelde van historisch. De nieuwste huizen, Las Casitas, zijn gemaakt door 3D-betonprinten. Deze manier van bouwen maakt gebruik van robots om het materiaal op nauwkeurige wijze te plaatsen en zo een huis te maken.

Het werk werd uitgevoerd door Hive3D Builders voor The Halles, een in de buurt gelegen evenementenlocatie. De gebouwen worden beheerd door Starred Sky Development in Round Top, dat voor toekomstige projecten zal samenwerken met het 3D betonprintbedrijf.

Voor het 3D printen van Las Casitas gebruikte Hive3D Builders de CyBe Robot Crawler van CyBe Construction uit Oss. Deze mobiele 3D betonprinter maakt gebruik van een robotarm voor het exact plaatsen van materiaal. Door het ontwikkelen van een bouwsysteem op basis van CyBe’s technologie kon Hive3D Builders Las Casitas zowel goedkoper als duurzamer bouwen. De huizen zijn gebouwd met 25 cm dikke betonnen muren, waardoor ze duurzamer en zuiniger met energie zijn dan constructies op basis van een geraamte.

Verhuur

Las Casitas bestaat uit vijf kleine huizen, bedoeld om voor korte of langere tijd te verhuren. Het grootste gebouw is een appartement van 75 m2 met twee slaapkamers en twee badkamers. De andere woningen hebben één slaapkamer en één badkamer en zijn tussen 45 m2 en 55 m2 groot. De huurwoningen geven huurders de mogelijkheid om te ervaren hoe het is om in een 3D-geprint huis te leven. Kennelijk een gewilde ervaring, want de huurders zijn er inmiddels al ingetrokken.

Round Top fungeert het hele jaar door als locatie voor evenementen. Hoewel het nauwelijks honderd inwoners telt, staan er meer dan 200 accommodaties op AirBnB in Round Top. Net als de meeste andere huuraccommodaties in het toeristische stadje, liggen Las Casitas van Hive3D Builders buiten het historische centrum.

Toekomst

Volgens Hive3D Builders kan 3D-betonprinten een oplossing bieden voor de huizencrisis in Amerika. Het bedrijf vindt het onbegrijpelijk dat de sector geen betere manier kan vinden om muren en daken te bouwen zodat iedereen een mooi huis heeft. Het project in Round Top bevestigde de mogelijkheden van 3D-betonprinten om de betaalbare huisvestingscrisis aan te pakken.

De bouw van de huizen was behalve goedkoper ook milieuvriendelijker. Niet alleen de huizen zelf zijn duurzaam; er werd daarbij ook gebouwd met bijna geen koolstofuitstoot. Dit is mogelijk door het door Hive3D Builders ontwikkelde puzzolaancement materiaal, wat een CO2-reductie tot 93% oplevert in vergelijking met normaal cement. Door de duurzaamheid te combineren met economie biedt 3D betonprinten een veelbelovende oplossing voor de huizencrisis.

Foto: Hive3D Builders