3D-geprint kinderverblijf

Tue Nov 28 2023

11 28

3D-geprint kinderverblijf

29/03/2023

Door Ad Spijkers

In Nieuw-Zeeland is het eerste utiliteitsgebouw met 3D-geprinte betonnen muren op het zuidelijk halfrond gebouwd - met een robot van CyBe Construction.


     

Het gebouw is geprint door partner Qorox in Hamilton(120 km zuidelijk van Auckland op het Noorder Eiland van Nieuw-Zeeland), met behulp van de CyBe RC (Robot Crawler) 3D-printer van CyBe Construction uit Oss. Het gaat om een centrum voor jonge kinderen genaamd Creators Forest Lake, is gelegen in Hamilton.

De muren van getextureerd beton werden in minder dan vijf uur geprint en in twee en een halve dag geïnstalleerd door slechts twee mensen, waardoor het een game-changer voor de industrie werd. De tijdbesparende voordelen van 3D-printen werden opgemerkt door andere vakmensen ter plaatse: de muren waren maanden eerder klaar dan de meer traditioneel gebouwde gebieden.

Technologie

Qorox legt uit dat de snelheid van de bouw te danken was aan de innovatieve technologie en het bouwmateriaal dat voor 80% is gemaakt van lokaal geproduceerde materialen uit Nieuw-Zeeland en een mix van ingrediënten die de 'geheime kruiden van de kolonel' worden genoemd. Het bedrijf Swelim voegde er aan toe, dat zijn topprioriteit het creëren van een duurzamer ingekocht drukmateriaal was. Dit gold vooral nadat de wereldwijde pandemie een negatieve invloed had op de beschikbaarheid en snelheid van het inkopen van materiaal uit het buitenland.

De 3D-printtechnologie kan worden gebruikt voor projecten van elke omvang of hoeveelheid, van eenmalig geproduceerde plantenbakken tot grootschalige opvangsystemen voor regenwater.

Meer partners

De mogelijkheid om textuur en rondingen in het muurontwerp in te bouwen, verzachtte het uiterlijk van de betonnen muren. Qorox wil meer bouwers deze technologie voor de bouw te laten gebruiken; het bedrijf is op zoek naar blijken van belangstelling van bouwbedrijven die geïnteresseerd zijn om regionale partners te worden om dit mogelijk te maken.

Iconic Construction, ook in Hamilton en het bedrijf achter het Creators Forest Lake project, was onder de indruk van de bouwmethode en meldde zich aan om de eerste regionale partner van Qorox te worden. De mogelijkheden voor deze manier van bouwen zijn zo groot dat het bedrijf alleen wordt beperkt door zijn verbeeldingskracht. Het bedrijf wil voorop lopen in deze bouwrevolutie.

Foto: CyBe Construction