Robots voor hoogste hygiënenormen

Thu Mar 28 2024

03 28

Robots voor hoogste hygiënenormen

12/01/2022

Door Ad Spijkers

Het Hygienic Oil portfolio en de robots in de Hygienic Machine variant van Kuka zijn ontworpen om mogelijke besmettingen te vermijden.


     

Robotica die gebruikt worden in de voedingsmiddelen-, farmaceutische en cosmetische industrie moeten aan speciale eisen voldoen. Het nieuwe Hygienic Oil portfolio en de robotica in de Hygienic Machine variant zijn ontworpen voor alle toepassingsgebieden waar hygiëne bijzonder belangrijk is. De robots worden in alle assen voorzien van voor de voedingsmiddelenindustrie geschikte smeermiddelen en ze kunnen dankzij hun gladde oppervlak gemakkelijk worden gereinigd. Deze eigenschappen garanderen een hoge hygiëne standaard en maken de hygiënische robots ook voor het gebruik in andere industrieën aantrekkelijk.

FDA-conforme smeermiddelen

Het brede aanbod van de robots met Hygienic Oil smeermiddelen is geschikt voor veel toepassingen. Deze industriële robots voldoen aan de hygiëne-eisen volgens de machinerichtlijn 2006/42/EG resp. DIN ISO 14159. Ze worden voorzien van gecertificeerde NSF H1-smeermiddelen in alle assen, inclusief de energievoorzieningssystemen. De onderhoudsintervallen zijn daarbij identiek aan die van de standaardrobots van het merk. De lichtgrijze kleur van het portfolio maakt het daarbij gemakkelijk om verontreinigingen op de machine te detecteren.

Met deze maatregelen voldoet Kuka aan de verhoogde veiligheidsnormen in de secundaire sector. De robots bieden daarbij ook toepassingsmogelijkheden buiten de verwerking en verpakking van levensmiddelen, bijvoorbeeld in de verwerking van vaste of droge producten, zoals chocolade of bakwaren.

De hygiënische robottechniek met H1-smeermiddelen beslaat een draagvermogen 6 kg tot 240 kg en een reikwijdte van en 900 mm tot 3.200 mm af. Dit maakt ze geschikt voor gebruik in de gehele procesketen. Dit omvat alle robotfamilies: van de KR Agilus tot de KR Quantec PA met nog snellere cyclustijden. De hoofdassen zijn beschermd volgens beschermingsklasse IP65 tegen stof en water, de handassen zelfs volgens IP67.

Eenvoudig te reinigen

Om ook aan de eisen van de primaire sector te voldoen, biedt Kuka HM robots (Hygienic Machines) aan. Bij deze uitvoeringen komt hygiëne op de eerste plaats. Het ontwerp en de materialen zijn gebaseerd op de EHEDG-ontwerprichtlijnen en maken het mogelijk om robots te gebruiken  in toepassingen waar ze in direct contact komen met voedingsmiddelen en farmaceutische stoffen.

Dat betekent gebruik van corrosiebestendige behuizingen zonder dode hoeken, smeermiddelen die geschikt zijn voor levensmiddelen en het gebruik van roestvast stalen componenten. Tegelijkertijd zijn de robots bestand tegen ontsmettingsmiddelen en chemische reinigingsmiddelen en kunnen ze dankzij hun waterbestendige constructie met hoge druk worden gereinigd. De reinigingsgevoelige elektrische interface bevindt zich niet in het primaire contactgebied, maar  onder de machine.

De HM robots met FDA-conforme componenten en H1 smeermiddelen zijn leverbaar voor een belasting van 3 kg tot 10 kg en een reikwijdte tot 1.200 mm. Het Kuka portfolio voor de primaire sector is sinds het begin vorig jaar aangevuld met de roestvrijstalen Delta-robot.

Foto: Kuka