Student ontwikkelt agrirobot voor MKB

Sun May 09 2021

05 09

Student ontwikkelt agrirobot voor MKB

03/05/2021

Door Ad Spijkers

Een Belgische masterstudent ontwikkelde een modulair robotplatform voor arbeidsintensieve taken op kleinschalige agrarische bedrijven.


     

Rembrandt Perneel is masterstudent in de industriële wetenschappen: industrieel ontwerpen aan Universiteit Gent. Hij ontwikkelde een (semi) autonoom, modulair robotplatform dat kan worden ingezet voor onkruidbestrijding op kleinschalige bedrijven en een ondersteunende rol kan spelen in het uitvoeren van arbeidsintensieve taken. Perneel won voor zijn ontwikkeling een thesisprijs voor biologische landbouw en agro-ecologie.

Master en bachelor studenten afgestudeerd in 2019 of 2020 konden zich kandidaat stellen, door het insturen van hun thesis en het vertalen van de resultaten naar een vlot leesbaar artikel. Een jury bestaande uit vertegenwoordigers van de biologische sector (Boerenbond en BioForum), het Departement Landbouw en Visserij en de kennisnetwerken NOBL en CCBT beoordeelden alle inzendingen op inhoud, innovatie en onderzoekskwaliteit en relevantie voor de Vlaamse biopraktijk.

Samen met landbouwers

Perneel ging bij de aanvang van zijn thesis in gesprek met zes Community Supported Agriculture (CSA) bedrijven in België en Nederland. De bedrijven verbouwen veel verschillende gewassen waardoor de vraag naar handarbeid groot is. Vooral de arbeidsintensiteit bij onkruidbestrijding blijkt het grootst.

Perneel ging aan de slag met het ontwerp en de ontwikkeling van een (semi-) autonoom, modulair robotplatform. Dit kan worden ingezet voor onkruidbestrijding op kleinschalige bedrijven en daarmee een ondersteunende rol spelen in het verlichten van arbeidsintensieve taken. Uiteindelijk doel van de ontwikkeling is een betaalbare, multi-inzetbare robot, die niet alleen kan wieden. Hij kan ook gebruikt worden om te zaaien of te oogsten én de boer kan het systeem aanpassen aan de behoeften van zijn bedrijf.

"Door in te spelen op een reële behoefte, de landbouwers te blijven betrekken bij de ontwikkeling van de robot en goed te letten op de kostprijs van het geheel, maakt dat dergelijke innovatie heel veel kans heeft tot implementatie. Deze aspecten zijn doorslaggevend geweest om unaniem de prijs aan Perneel toe te kennen", aldus de jury. Het Departement Landbouw en Visserij beloont de winnaar met een prijs van € 1000.