Kapelrups voor robots in gevaarlijke condities

Wed May 18 2022

05 18

Kapelrups voor robots in gevaarlijke condities

12/01/2022

Door Ad Spijkers

Amerikaanse robot voert onderhoudswerkzaamheden in pijpleidingen uit.


     

De op afstand bestuurbare Crawler controleert, reinigt en coat de binnenwanden van pijpleidingen in energiecentrales. Het voertuig doet werk dat levensbedreigend is voor mensen. Het werkt betrouwbaar, onder andere omdat stroom- en datalijnen zijn beschermd tegen de barre omgevingsomstandigheden.

Hoe gevaarlijk het werken in pijpleidingen kan zijn, blijkt uit een tragisch ongeval dat in 2007 plaatsvond bij een elektriciteitscentrale in Colorado. Toen arbeiders een epoxycoating aanbrachten in een afsluiter die water naar de turbines transporteert, ontbrandde een ontvlambaar oplosmiddel. Vijf mensen werden gedood.

Een lot dat Remote Orbital Installations en Big Sky Engineering (beide gevestigd in Verona, Wisconsin) andere arbeiders willen sparen. De twee bedrijven hebben daarom de Crawler ontwikkeld, een op afstand bestuurbaar robotplatform op vier wielen dat door buizen rijdt, de binnenwanden reinigt met een straalmachine en deze opnieuw bekleedt met epoxyhars. Ondertussen zijn de arbeiders veilig aan de andere kant van de te controleren pijpleiding. Maar voordat de crawler klaar was voor gebruik, moesten de ingenieurs een aantal uitdagingen aan.

Levensduur bepalend

Het was onder andere belangrijk om componenten te vinden die bestand zijn tegen de vuile en vochtige omgeving in de pijpleiding. Anders zouden storingen ertoe kunnen leiden dat werknemers alsnog de pijp binnen moeten gaan en zichzelf in gevaar brengen. Deze componenten omvatten geleiders die zijn ontworpen om de stroom- en datalijnen van de robot te beschermen tegen schade veroorzaakt door ongecontroleerde bewegingen.

De Amerikaanse ontwerpers vonden bij Igus in Keulen wat ze zochten. De kabelrupsen van de specialist in motion plastics nemen op meerdere plaatsen het beheer van energie- en datalijnen over. Ze leiden bijvoorbeeld de lijnen van het mechanisme dat de wielbreedte van de rups aanpast aan de buisdiameter. Evenzo leiden ze de kabels van de giek, die verantwoordelijk is voor het aanpassen van de hoogte van het gereedschap. De veiligheid van hangende kabels wordt gegarandeerd door gesloten kabelrupsen, die gecontroleerde, driedimensionale bewegingen mogelijk maken dankzij de draaibare kettingschakels.

Alle kabelrupsen zijn gemaakt van slijtvast, robuust, chemisch bestendig en corrosievrij hoogwaardig kunststof dat jarenlang betrouwbaar bestand is tegen zelfs de meest ongunstige omgevingen. De lange levensduur van deze componenten was bepalend voor het succes van de crawler. Het voertuig heeft meerdere projecten uitgevoerd en nooit een storing gehad.

Foto: Igus