Dürr werkt aan nieuwe AGV's voor spuiterijen

Thu Apr 25 2024

04 25

Dürr werkt aan nieuwe AGV's voor spuiterijen

01/10/2021

Door Ad Spijkers

Technologie van BlueBotics maakt Dürr EcoFleet flexibeler en nauwkeuriger.


     

BlueBotics in St-Sulpice (CH) heeft een overeenkomst getekend met Dürr Systems in Bietigheim-Bissingen (bij Stuttgart). De bedrijven willen innovatieve autonoom geleide voertuigen (AGV's) creëren die de efficiëntie, veiligheid en flexibiliteit van spuiterijen moeten verbeteren. Door de samenwerking zullen toekomstige generaties van Dürr's EcoProFleet-voertuig (de eerste AGV die speciaal is ontworpen voor spuiterijen) worden gebouwd op BlueBotics' ANT-navigatietechnologie. Hierdoor krijgen automobielfabriekanten het ultieme in flexibele, nauwkeurige en wagenparkklare AGV-technologie.

AGV in de lakstraat

Een succesvolle AGV in een spuiterijomgeving moet robuust, veilig, betrouwbaar en aan te passen zijn aan veranderende omstandigheden. De EcoProFleet gecombineerd met ANT navigatietechnologie voldoet aan deze eisen. Voor de specialist in spuittechniek is BlueBotics de meest geschikte ontwikkelingspartner om te voldoen aan de logistieke vereisten in de 'lakstraat van de toekomst'.

De EcoProFleet voertuigen zijn de eerste AGV's die speciaal zijn ontworpen voor gebruik in spuiterijomgevingen. Door de AGV's te gebruiken om carrosserieën tussen opslag, werkzones en eindinspectiepunten te verplaatsen, zijn er geen vaste transportbandinstallaties nodig. Het systeem is gemakkelijk aan te passen voor de introductie van nieuwe automodellen en veranderende productievolgorden. De AGV's hebben een laag profiel, met een totale hoogte van 225 mm. Dit betekent dat ze gemakkelijk onder werkzones en transportsystemen kunnen rijden om carrosserieën door de spuiterij te verplaatsen.

De EcoProFleet van Dürr werd in mei 2019 in productie genomen en wordt al ingezet door verschillende autoproducenten.

ANT-technologie

Met meer dan 1000 geïnstalleerde projecten en meer dan 3000 voertuigen in gebruik, heeft ANT-navigatietechnologie bewezen dat het kan voldoen aan veranderende behoeften van zowel voertuigproducenten als eindgebruikers. Door ANT aangedreven voertuigen zoals de EcoProFleet zijn niet alleen eenvoudig te gebruiken en kosteneffectief te installeren, omdat er geen permanente wijzigingen aan de infrastructuur van een locatie nodig zijn.

Met behulp van het ANT-serverplatform kunnen de voertuigen naadloos samenwerken in een schaalbare vloot. De server kan ook verbinding maken met Dürr's DXQlogistics.control om operationele AGV-gegevens in deze MES/SCADA-software te brengen.

De ANT-labsoftware maakt het verder mogelijk om voertuigroutes en -acties snel en eenvoudig te actualiseren om aan nieuwe productiebehoeften te voldoen, waardoor dit een zeer capabele en aanpasbare oplossing is.

Foto: Dürr Systemtechnik