Sara platform op een andere robot

Thu Mar 28 2024

03 28

Sara platform op een andere robot

15/12/2021

Door Ad Spijkers

Sara Robotics in Eindhoven heeft een nieuwe robot gepresenteerd voor de zorg.


     

Er zijn verschillende type robots die in de zorg worden toegepast. Zo kan de ene robot rondrijden, terwijl de andere kleiner is en op tafel staat. De een heeft een gezicht met oogjes, en de ander heeft ook een neus en mond. Er zijn verschillende robots voor verschillende toepassingen.

Dit gaat niet alleen om het uiterlijk van de robot, maar ook om het robot-innerlijk: de technische aspecten. Zo heeft de ene robot geavanceerde sensoren om een route zelfstandig te kunnen bewandelen, waar een andere robot juist camera’s heeft die gebruikt kunnen worden om mensen te herkennen.

Sara Drive

Tot op heden heeft het bedrijf in Eindhoven de Sara software toegepast op de bestaande robot Sara One. Daar is nu robot Sara Drive bijgekomen. Nadat de onderneming zich een periode heeft verdiept in de verschillende type robots, is ze een tijdje geleden een pilot gestart met Sara Drive.

Sara Drive is anders dan Sara One. De nieuweling heeft bijvoorbeeld geen armen en het gezicht zit verwerkt in het scherm. Maar Sara Drive heeft ook betere sensoren voor autonome navigatie. Hierdoor is deze robot misschien geschikter om bijvoorbeeld mensen naar de huiskamer te begeleiden of zelfstandig een interactie te initiëren.

Een aantal cliënten en medewerkers heeft een tijdje met Sara One en de Sara Drive geïnteracteerd. Vóór en na de interactie werden de cliënten/medewerkers gevraagd welke robot hen meer aansprak. Het resultaat van deze pilot was erg opmerkelijk. Beide robots hebben evenveel stemmen gekregen van de cliënten na de interactie met allebei de robots. De medewerkers hebben wel een lichte voorkeur laten zien voor de originele Sara robot. 60% vond SaraOne meer geschikt voor de ouderenzorg.

Foto: Sara Robotics