Portaalrobot in vijf minuten configureren

Thu Jan 20 2022

01 20

Portaalrobot in vijf minuten configureren

25/11/2021

Door Ad Spijkers

De online Drylin portaal-configurator van Igus verlaagt de drempel voor toegang tot betaalbare automatisering.


     

De nieuwe portaalconfigurator van Igus maakt het mogelijk om in vijf minuten online een portaalrobot te configureren en programmeren, direct de prijs te ontvangen, functietesten in augmented reality uit te voeren en CAD-gegevens met technische tekeningen te downloaden. Omdat de configurator is gekoppeld aan de robotica-marktplaats RBTX is het eenvoudig om de wereld van goedkope automatisering te betreden.

Configurator

Met de nieuwe online configurator van Igus kunnen lijnportalen, oppervlakteportalen en driedimensionale portalen van de Drylin-serie worden geconfigureerd. Het enige dat de constructeur nodig heeft, is een browser met internettoegang. De gebruiker kan dan overal ter wereld een lijnportaal selecteren.

De constructeur gebruikt virtuele sliders om de gewenste slaglengtes in te stellen. Hij ziet het 3D-model van het portaal, dat zich real-time aanpast aan de veranderingen in de slider. Hij heeft daarbij een 360° zicht van alle kanten. De gebruiker kan de portal eenvoudig uitbreiden met de juiste controller en binnen enkele minuten een kant-en-klare robotoplossing creëren. Ook is direct een vaste prijs zichtbaar, die zich real-time aanpast aan het configuratieproces.

CAD-modellen en maattekeningen zijn na configuratie direct beschikbaar om te downloaden. Het is ook mogelijk om de robot te programmeren door enkele parameters in te voeren. Een geanimeerd 3D-model visualiseert vervolgens de gespecificeerde bewegingen als een digitale tweeling. Met deze functie volgt het bedrijf uit Keulen het motto 'Test before invest'. Hierdoor krijgen constructeurs on-line inzicht in robotbewegingen en cyclustijden. Op deze manier krijgen ze sneller de resultaten die ze willen, omdat ze de hardware virtueel kunnen testen voordat ze de componenten bestellen.

Marktplaats

De Drylin portal configurator is gekoppeld de automatiseringsmarktplaats RBTX, waarop verschillende aanbieders van goedkope robotica hun producten en competenties bundelen. Niet alleen lineaire robots zijn hier te vinden, maar ook Scara-robots, knikarmrobots en deltarobots. Ze zijn te combineren met vision-systemen, grijpers, GUI's, motoren, sensoren en besturingen van diverse fabrikanten.

Alle componenten die beschikbaar zijn in de configurator zijn met elkaar gecombineerd en compatibiliteitstesten uitgevoerd. Dit betekent dat gebruikers weten dat ze bij elke configuratie aan de veilige kant zitten. Met de nieuwe portaalconfigurator gaat Igus verder in de richting van het automatiseren van zelfs kleine bedrijven met beperkte middelen, zonder dat ze veel tijd en geld moeten besteden.

De online tool is een eerste stap om de producten op RBTX te testen voordat ze worden gekocht. Voor de toekomst denkt het bedrijf aan een configurator waarmee alle componenten kunnen worden gecombineerd en vervolgens op de markt getest voordat bedrijven een investering doen.

Foto: Igus