Operatierobot helpt bij herstel lymfevaten

Thu Apr 18 2024

04 18

Operatierobot helpt bij herstel lymfevaten

11/08/2021

Door Ad Spijkers

Supermicrochirurgische ingreep verbetert bloeddoorstroming in het lichaam.


     

De afdeling voor plastische en handchirurgie van het Universitätsspital Zürich (USZ) heeft onlangs met succes de eerste lymfeklieroverdracht en lymfoveneuze anastomose uitgevoerd. Dit is een nieuwe supermicrochirurgische ingreep die bedoeld is om het lymfoedeem van de patiënt te verbeteren door uitstroom van lymfevocht door resterende lymfekanalen mogelijk te maken. Het operatieteam maakte daarbij gebruik van het Symani Surgical System van Medical Microinstruments (MMI) uit Calci (bij Pisa).

Het USZ wordt gezien als het op een na ziekenhuis in Zwitserland en als twaalfde in de wereld, volgens een recente peiling in Newsweek. Het ziekenhuis installeerde het Symani Surgical System in juli om zijn lymfatische chirurgieprogramma te verbeteren. De operatie in het USZ is een mijlpaal in het verbeteren van de behandeling van lymfoedeem, een ziektetoestand met langdurige en belastende gevolgen voor patiënten.

Naarmate meer ziekenhuizen het systeem gebruiken, zullen supermicrochirurgische technieken patiënten nieuwe behandelingsmogelijkheden bieden die te klein zijn om effectief met de hand aan te pakken.

Operatierobot

MMI is een roboticabedrijf dat zich toelegt op het verbeteren van klinische resultaten voor patiënten die microchirurgie ondergaan. Het geven van meer precisie en behendigheid aan chirurgen door middel van robotica heeft een groot potentieel om te evolueren hoe effectief een reeks aandoeningen is te behandelen.

Het Symani Surgical System is ontworpen voor het herstellen van kleine anatomische structuren zoals bloedvaten, zenuwen en lymfekanalen met een diameter van slechts 0,3 mm. In preklinische onderzoeken is aangetoond dat het systeem het optreden van trombose met vijftig procent vermindert door handtrillingen te verminderen en bewegingen tot twintig keer op te schalen. Het is bedoeld voor reconstructies met vrije flappen, replantaties, aangeboren misvormingen, perifere zenuwreparaties, lymfatische operaties en meer.

Ongeveer 250 miljoen mensen in de wereld lijden aan een vorm van lymfoedeem, dat wordt gekenmerkt door een teveel aan lymfevocht dat zwelling in de armen of benen veroorzaakt.

MMI

Medical Microinstruments werd in 2015 opgericht om de chirurgische prestaties te verbeteren door de ontwikkeling van een robotsysteem waarmee chirurgen betere resultaten kunnen behalen bij microchirurgie. Het Symani Surgical System combineert gepatenteerde innovaties, waaronder 's werelds kleinste micro-instrumenten aan de pols en technologieën voor het verminderen van trillingen en het versterken van bewegingen. Deze krachtige mogelijkheden bieden meer chirurgen de mogelijkheid om microchirurgie uit te voeren en tegelijkertijd het gebied van supermicrochirurgie uit te breiden. MMI wordt ondersteund door internationale medtech-investeerders.

Foto: Christoph Stulz/USZ