Drie nominaties voor Hermes Award

Sun Jun 26 2022

06 26

Drie nominaties voor Hermes Award

13/05/2022

Door Ad Spijkers

De genomineerde producten en systemen zijn ook voor robotica-toepassingen interessant.


     

De Hermes Award is de in 2004 voor het eerst uitgereikte jaarlijkse technologie-innovatieprijs van de Hannover Messe. De internationale industrieprijs wordt uitgereikt aan een bedrijf waarvan het product of de oplossing een hoge mate van technologische innovatie vertoont. Alleen industrieel beproefde technologische oplossingen komen in aanmerking.

Een jury van experts uit politiek, bedrijfsleven, onderzoek en samenleving heeft drie bedrijven genomineerd voor de prestigieuze industrieprijs. Dat zijn (in alfabetische volgorde) Bosch Rexroth (eerder winnaar in 2013 en 2021), Harting (winnaar in 2006 en 2016) en Sumitomo Cyclo Drive Germany. De winnaar wordt bekendgemaakt tijdens de openingsceremonie van Hannover Messe op 29 mei in aanwezigheid van bondskanselier Olaf Scholz.

Juryvoorzitter Prof. Dr.-Ing. Reimund Neugebauer, president van de Fraunhofer Gesellschaft, licht de selectie van de genomineerden van dit jaar toe. "De Hermes Award is een van de belangrijkste technologieprijzen in het internationale industriële landschap. Ook dit jaar was de kwaliteit van de inzendingen, met hun toepassingsspecifieke, efficiënte en gebruikersgerichte oplossingen indrukwekkend. De taak van de jury was al even uitdagend. Ik ben ervan overtuigd dat we drie oplossingen hebben kunnen nomineren die uitstekende voorbeelden zijn van innovatiekracht in hun respectievelijke vakgebieden."

Bosch Rexroth

Het genomineerde crtlX Core-project van Bosch Rexroth in Lohr am Main is een flexibel, compact, modulair en app-gebaseerd besturingsplatform. Het is gebaseerd op het Linux real-time besturingssysteem en is vrij configureerbaar. Dit maakt het voor bedrijven gemakkelijker om processen te automatiseren, aangezien het gebruik van standaarden en consistente web-based engineering in-house software-installaties overbodig maakt. De toetredingsdrempel tot PLC-programmering wordt zo verminderd. Verdere voordelen vloeien voort uit de integratie van apps van derden en de mogelijkheid om kunstmatige intelligentie te integreren.

Harting

De Han-Modular Domino Module industriële connector van Harting in Espelkamp is een doorontwikkeling van de bestaande standaard, bestaande uit twee modules die via een tandsysteem flexibel kunnen worden geassembleerd. Het connectorsysteem verzendt stroom, signalen, data of perslucht. Dit betekent dat elektra en pneumatiek in één module kunnen worden overgebracht, wat betekent dat de benodigde stekkerverbindingen, inbouwruimte en gewicht aanzienlijk worden verminderd. Verdere besparingen zijn het gevolg van kortere installatietijden.

Sumitomo

De Tuaka van Sumitomo Cyclo Drive Duitsland in Markt Indersdorf is een volledig geïntegreerde aandrijving voor robottoepassingen en automatiseringstechnologie. Nieuw zijn de transmissie, de motor en de besturing met veiligheidsfuncties. Door de sensoren en het thermomanagement is het product geschikt voor  nauwkeurige, gevoelige toepassingen in servicerobotica en voor interactie met mensen. Het modulaire concept en de bouwsteensystemen maken een toepassingsspecifieke configuratie van de benodigde hardware mogelijk.

Foto: Deutsche Messe AG