Robominds bin-picker met Piab zuignappen

Sun May 09 2021

05 09

Robominds bin-picker met Piab zuignappen

12/04/2021

Door Ad Spijkers

Bin-pickers worden steeds geavanceerder dankzij cobots, vision en AI. Maar voor een goed systeem is ook een goede gripper of zuignap nodig. Robominds vond die bij Piab.


     

Robominds in München levert een Smart-Picking concept op basis van een vision systeem en AI-gestuurde software. Het systeem beslist zelfstandig welk object uit een doos met willekeurig samengestelde inhoud moet worden gehaald en hoe. De camera herkent de positie en de grijppunten van het voorwerp zonder dat daarvoor enige training, (teach-in) van het systeem, CAD-data of complexe programmering nodig zijn. Dit maakt de ingebruikneming en het gebruik gemakkelijk, vooral voor gebruikers die geen specifieke kennis hebben op het gebied van robotica of IT. Tot zover alles goed.

De Robominds-systemen worden in de eCommerce gebruikt voor zowel het samenstellen van pakketten als voor het sorteren van retourzendingen. Ze ondersteunen ook automobiel- en machinebouwers bij het picken van componenten voor de fabricage van een product wanneer het aantal componenten te groot is om naast de assemblagelijn te worden opgeslagen. Dan wordt de Robominds smart picking oplossing op een mobiel apparaat geplaatst om door geautomatiseerde opslagsystemen met rekken te rijden en de relevante individuele onderdelen te verzamelen en te assembleren voor productie.

Universele zuignap

Maar wat tot nu toe ontbrak, was een opnemer die even universeel alle voorwerpen kon oppakken die hem werden aangeboden. Het Zweedse Piab heeft onlangs een nieuwe zuignap geïntroduceerd die alles optilt, ongeacht materiaal, geometrie of oppervlaktestructuur. Het is precies de alleskunner die Robominds nog miste voor zijn picking-oplossingen voor eCommerce-klanten en fabrikanten van complexe producten.

Bij Robominds ontpopte de MX-zuignap zich al snel als de ontbrekende schakel in de keten van het smart picking-concept. Of het nu gaat om een deodorantrollen, shampoofles, losse pannensponsjes, verpakkingen van koekjes, doosjes gips, tubes mosterd, in folie verpakte wegwerpscheermesjes, gummibeertjes, mondneusmaskers of ijskrabbers. Zelfs schroefdoppen voor jampotjes in een poreuze kunststof zak vormden geen probleem.

MX zuignap

De MX-zuignap is door ingenieurs van Piab ontwikkeld als universele zuignap met goede grijpeigenschappen op veel verschillende oppervlakken, materialen en geometrieën. Hij is compatibel met alle hulpstukken en functies van de beproefde piGrip zuignapfamilie. De zuignap is gemaakt van robuust Duraflex-materiaal, dat de elasticiteit van rubber combineert met de slijtvastheid van polyurethaan. Het heeft een goed vormgeheugen.

Dankzij de goede afdichtingseigenschappen kan de MX-zuignap ook bij geringe vacuümkracht toch moeilijke voorwerpen veilig hanteren. Ook is hierdoor minder lekkage en dus minder behoefte aan grote vacuümstromen. De MX is daarom geschikt voor kleine vacuümsystemen zoals die worden gebruikt met cobots, bijvoorbeeld in combinatie met de piCobot of Mini Cobot grijper (MCG) van Piab. Een laag vacuümniveau heeft ook het voordeel dat rimpels of bobbels op de te behandelen oppervlakken, zoals bij folieverpakkingen, worden vermeden. Zo komen producten onberispelijk aan bij de eindklant. Piab wordt in Nederland vertegenwoordigd door Pneutec in Hoofddorp.

Foto: Piab