Groei verwacht voor fruitplukrobots

Sat Apr 20 2024

04 20

Groei verwacht voor fruitplukrobots

08/11/2021

Door Ad Spijkers

Coherent Market Insights publiceert deze maand een rapport waarin de markt voor fruitplukrobots markt tussen 2021 en 2028 onder de loep wordt genomen.


     

Zoals de naam al aangeeft worden fruitplukrobots ingezet om rijp fruit van planten te plukken. Ze worden ook gebruikt voor het verrichten van veldonderzoek om de locatie van planten, het aantal, de grootte en de positie van het fruit op deze planten te bepalen. De robots maken na het in kaart brengen van de vruchtdragende planten een plukplan.

Toenemende bevolking, tekort aan arbeidskrachten en toenemende behoefte aan hoge productiviteit van bestaande landbouwgebieden zijn de belangrijkste factoren die de groei van de markt voor fruitplukrobots stimuleren. Bovendien zal de introductie van nieuwe technologieën in de landbouwsector naar verwachting ook de vraag naar de markt voor fruitplukrobots tijdens de prognoseperiode stimuleren. Deze groei wordt voornamelijk aangedreven door de groei in de landbouwsector en de toenemende vraag naar fruit als gevolg van de bevolkingsgroei.

Wereldwijde markt

Door technologische vooruitgang kunnen fabrikant hun robotproducten verbeteren en hun aanbod aan de agrarische sector uitbreiden en daar een concurrentievoordeel mee bereiken. Sommige ontwikkelingen hebben betrekking op het gebied van sensoren, wat heeft geleid tot een forse verlaging van de kosten van fruitplukrobots.

Wetenschappers proberen de adaptieve en intelligente mogelijkheden van sensoren die worden gebruikt in de robotplukkers te verbeteren, zodat deze efficiënt vooraf bepaalde functies kunnen uitvoeren. Ook kunnen ze omgevingsgegevens verzamelen met betrekking tot parameters zoals temperatuur, diepte en zoutgehalte van de bodem.

Fruitplukrobots regionaal

Op basis van regio segmenteert het rapport de wereldwijde markt voor fruitplukrobots in Noord-Amerika, Europa, Azië-Pacific, Latijns-Amerika en het Midden-Oosten en Afrika. De Noord-Amerikaanse markt voor fruitplukrobots had in 2020 het grootste marktaandeel. De belangrijkste factoren die de markt in Noord-Amerika aansturen, zijn onder meer een tekort aan arbeidskrachten, grootschalige landbouwactiviteiten en de noodzaak om de landbouwproductiviteit te verbeteren.

De regio Azië-Pacific zal de komende jaren door de groeiende landbouwsector in deze regio een aanzienlijke gemiddelde jaarlijkse groei laten zien voor fruitplukrobots. Tijdens de COVID-19 pandemie, toen arbeiders tijdens de lockdown niet naar hun werk konden komen, gebruikten fruitboerderijen in Nieuw-Zeeland fruitplukrobots om kiwi's te plukken (zie video). Deze fruitplukrobots van Robotics Plus worden behalve in eigen land al gebruikt in de VS en Europa. Ze robots zijn nuttig geweest voor telers in een tijd dat er een enorm tekort aan arbeidskrachten was.

Topspelers

De belangrijkste spelers op de wereldwijde markt voor fruitplukrobots zijn Abundant Robotics, Agrobot, Dogtooth Technologies, FFRobotics, Harvest CROO Robotics, Ripe Robotics en Kompano (Octinion en Priva).

Coherent Market Insights heeft het hoofdkantoor in Seattle en ook een vestiging in Londen. Het rapport Food Picking Robots Market - Global Industry Insights, Trends, Outlook, and Opportunity Analysis, 2021-2028 (rapportcode CMI4531 Industry) zal deze maand verschijnen.

Foto: screenshot video Robotics Plus