Onderzoek naar hotelrobots

Thu Jan 20 2022

01 20

Onderzoek naar hotelrobots

23/11/2021

Door Ad Spijkers

Skotel Hotelschool The Hague, TU Delft en RoboHouse slaan de handen ineen om te experimenteren met ‘hospitality robotics’.


     

In meerdere hotels worden al robots ingezet. Er zijn robots om maaltijden bij gasten te bezorgen, hotelkamers te stofzuigen, gasten te verwelkomen en maaltijden te bereiden. Maar er is ook twijfel over de voordelen van robotica. Het is vaak onduidelijk wat de inzet is van dit soort robots. Ze worden vaak gebruikt als gimmick, om de aandacht te trekken.

Vanaf voorjaar 2022 kunnen zowel gasten als hotelmedewerkers deelnemen aan experimenten met robots, uitgevoerd door Skotel Hotelschool The Hague, TU Delft en Robohouse. Het initiatief is ontstaan uit enthousiasme over de potentie van robotica, maar ook uit frustratie over het ongekunstelde gebruik ervan in de horeca.

Uitdagingen

In de horeca is er, net als in andere sectoren, geen tekort aan personeel, maar een tekort aan goede banen. Als de partners kunnen helpen om banen aantrekkelijk te maken, worden mensen daar enthousiast over. Het is de missie van de onderzoekers om robotica te laten bijdragen aan betere banen.

De horeca heeft ook te maken met Covid-19 beperkingen en het leveren van constante kwaliteit. In juni 2021 meldde het Nederlands Horeca Instituut (KHN) dat sinds het begin van de pandemie ruim 90.000 horecamedewerkers in een andere sector aan de slag zijn gegaan. Een groot deel van hen zal niet meer terugkomen.

Zowel in de technische wereld als in de horeca hebben mensen het gevoel dat robots oplossingen kunnen bieden voor de huidige uitdagingen, maar alleen als de technologie er is om de gasten en medewerkers te bedienen. Daarom slaan Skotel Hotelschool The Hague, de TU Delft en Robohouse de handen ineen om samen onderzoek te doen naar de toepassing van robotica in de horeca. Daarom gaan de partners eigen onderzoek naar robotica doen in plaats van alleen te kijken naar wat andere mensen doen.

Experimenten

Om de beleving en werkomstandigheden in hotels en restaurants te verbeteren, gaan de partners experimenten uitvoeren in verschillende aspecten van de branche. Ze kijken naar de front-end robots die interactie hebben met gasten, maar ook naar de back-end robots die alleen interactie hebben met medewerkers, bijvoorbeeld als onderdeel van een intelligent koelsysteem.

De vraag zal zijn hoe gasten en medewerkers de samenwerking met robots ervaren en wat voor verbetering een robot brengt, kijkend naar kwaliteit en snelheid.

Voor de experimenten gaan de partners samenwerken met bedrijven die al robotica ontwikkelen voor de werkvloer. Husky, een bedrijf dat intelligente koelkasten produceert, en Dalco Robotics, dat robotkelners produceert, hebben al interesse getoond in een samenwerking.

Er wordt geëxperimenteerd bij Skotel in Scheveningen. Dit is een combinatie van een hotel en een onderwijs- en onderzoekscentrum, waardoor het de perfecte plek is om te testen hoe robots en mensen samenwerken in een realistische hotelomgeving.

Foto: Robohouse