Nieuwe robotcel voor wrijvingslassen

Thu Mar 28 2024

03 28

Nieuwe robotcel voor wrijvingslassen

20/09/2021

Door Ad Spijkers

Een nieuwe wrijvingslascel van Kuka last grote componenten met hoge naadsterkte en minimale lasvervorming.


     

Kuka biedt behalve robots, software en installaties ook productie op contractbasis voor speciale lasprocessen en componenten in elke batchgrootte aan. Hiertoe heeft het bedrijf zijn eigen machinepark uitgebreid met een lascel voor wrijvingslassen, de cell4_FSW (Friction Stir Welding).

Wrijvingslassen opent nieuwe mogelijkheden voor het verbinden van materialen die voorheen slechts in beperkte mate lasbaar werden geacht, zoals aluminium- en koperlegeringen met hoge sterkte. Het op een robot gebaseerde wrijvingslassen is in vergelijking met de portaaloplossing flexibeler en goedkoper.

Wrijvingslassen

Het proces is geschikt waar de naden werkelijk dicht moeten zijn en gelijktijdig een hoge sterkte moeten hebben. Dit geldt bijvoorbeeld voor structuurcomponenten in de automobielindustrie of voor de lucht- en ruimtevaart. Dankzij de modulaire opbouw van de cel kan Kuka aan bijna elke wens voldoen. De cell4_FSW is maximaal flexibel voor productie op contractbasis en kan ook worden individueel geconfigureerd voor ondernemingen die in een eigen cel investeren.

Kuka's productiecel is met twee werktafels van elk 3,5 m optimaal uitgerust voor grotere componenten. Bovendien heeft het bedrijf twee mogelijkheden om de cel te laden: via hefpoorten voor kleine componenten en via klappoorten die over de hele breedte van de werktafel opengaan. Grote componenten kunnen via twee vouwdeuren in de cel worden gebracht

Grootte telt, maar net zo goed de kennis over het onderdeel en de productontwikkeling. In het kader van productie op contractbasis ondersteunt Kuka zijn klanten vanaf het begin, begeleidt ze bij de juiste keuze van het lasproces en voert opdrachten onafhankelijk van het productievolume uit. De cell4_FSW is een uitbreiding van het Kuka-portfolio. Dit omvat al een omvangrijk machinepark voor booglassen en wrijvingslassen.

Eenvoudiger toegang

Het wrijvingslassen is geschikt als verbindingsproces voor aluminium- en koperlegeringen. Er kan ook een stuikverbinding of een overlaplasverbinding worden gemaakt. Langs de raakvlakken van de te verbinden werkstukken wordt een roterend gereedschap (pin) geleid. De laswarmte wordt door wrijving tot stand gebracht. Het materiaal langs de lasnaad wordt hierbij alleen geplastificeerd en niet vloeibaar gemaakt.

Een groot voordeel bij gebruik van aluminium legeringen is, dat de naden vrij zijn van poriën en scheuren en daardoor druk- en vacuümdicht zijn. Met onze cel vereenvoudigt Kuka voor productiebedrijven de toegang tot deze technologie. De robotcel biedt een flexibele installatie die het wrijvingslassen voor elke seriegrootte aantrekkelijk maakt.

Foto: Kuka