Autonome zelfrijdende kunstmeststrooier

Wed Apr 24 2024

04 24

Autonome zelfrijdende kunstmeststrooier

13/09/2022

Door Ad Spijkers

De Case IH Trident 5550 strooier met Raven Autonomy maakt één of meer onbemande machines op het land mogelijk.


     

Case IH en Raven Industries introduceren de eerste autonome kunstmeststrooier in de landbouw, de Case IH Trident 5550 strooier met Raven Autonomy. De machine beantwoordt aan de vraag van klanten naar autonome apparatuur om tekorten aan arbeiders te compenseren en de productiviteit op hun bedrijf te verhogen.

De eerste autonome strooier is een belangrijke mijlpaal in de versnelde productontwikkeling tussen Case IH en Raven. De machine benadrukt de intense samenwerking en productinnovatie na de overname van Raven door CNH Industrial eind 2021.

Autonome strooier

De Case IH Trident 5550 kunstmeststrooier met Raven Autonomy combineert beproefde autonome technologie met een voor de landbouw ontworpen strooiplatform voor een flexibele autonome oplossing. De technologie is gebaseerd op door Raven ontwikkelde software voor geleiding en besturing, aandrijfregeling, waarneming en padplanning.

De kern van de hedendaagse landbouwtechnologie is geworteld in de klantgerichte benadering van Raven: het vereenvoudigen van landbouwprocessen om hogere efficiëntie te bereiken. Met de geïntegreerde oplossing kunnen klanten hun activiteiten efficiënter te maken. De technologie moedigt hen aan om doordacht steeds meer automatisering en autonomie toe te passen.

Positiebepaling en veiligheid

Vanaf een mobiel apparaat kunnen operators een volledige veldbewerking plannen en voltooien op basis van in kaart gebrachte veldgrenzen. Het Raven Autonomy perceptiesysteem omvat een reeks geavanceerde camera's en een radarsysteem. Het detecteert voortdurend een 360° omgeving rond de machine voor obstakels en bewegingsinitiatie tijdens de werkzaamheden.

Met kunstmatige intelligentie verwerkt de waarnemingscontroller van Raven de continue beeldenstroom, die obstakels interpreteert en detecteert. De operator op afstand kan op elk moment via het mobiele apparaat de camera's bekijken. Als een obstakel wordt gedetecteerd, komt de machine veilig tot stilstand en verschijnt er een waarschuwing op het mobiele apparaat. Van daaruit kan de bestuurder de situatie evalueren en de volgende actie bepalen.

Via het mobiele apparaat kan een verscheidenheid aan machinetaken en functies op afstand worden bekeken, waaronder het brandstofniveau, de uitlaatgasemissie, snelheid, toerental, bunkervoorraad, algemene terminalinformatie en diagnostische foutcodes.

Toepassing

De innovatie komt voort uit lopend onderzoek na de lancering van het autonome conceptvoertuig van Case IH in 2016. De bevindingen concludeerden dat strooien tot de meest gewenste autonome taken behoort. De Trident 5550 maakt het mogelijk om één of meer onbemande machines in het veld te gebruiken zonder dat er een bestuurder in de cabine aanwezig is. Het systeem biedt de flexibiliteit van volledige controle binnen of buiten de cabine. Door te werken met een constante snelheid en met precisie zorgt de autonome strooier voor een goede consistentie en herhaalbare prestaties met centimeternauwkeurigheid.

De Case IH Trident 5550 strooier met Raven Autonomy zal in 2023 op de Noord-Amerikaanse markt actief worden, met een beperkte beschikbaarheid.

Foto: Case IH