Nieuwe Europese robotica-hub voor ABB

Fri May 03 2024

05 03

Nieuwe Europese robotica-hub voor ABB

20/09/2023

Door Ad Spijkers

Bedrijf gaat 280 miljoen dollar investeren in thuisland Zweden.


     

ABB Robotics heeft een investering van $280 miljoen aangekondigd om zijn productie in Europa uit te breiden en een nieuwe, ultramoderne ABB Robotics European Campus op te zetten. De campus in Västerås (100 km westnoordwest van Stockholm) zal dienen als hub voor het aanbod van ABB Robotics in Europa. De nieuwe campus zal naar verwachting eind 2026 worden geopend, ter vervanging van de bestaande robotica-activiteiten op deze locatie.

De campus zal klanten voorzien van door AI ondersteunde cobots en industriële robots. Ook zal men vanaf hier digitale oplossingen aanbieden ter ondersteuning van flexibele automatisering als onderdeel van de 'local for local' productiestrategie van het bedrijf.

ABB verwacht groei

De investering in de nieuwe campus wordt gestuurd door de vraag van klanten en de verwachte marktgroei. Na investeringen in China en de VS zal de nieuwe vestiging in Zweden de mogelijkheden versterken om onze klanten in Europa te bedienen met lokaal vervaardigde producten in een groeiende markt. Tegenwoordig wordt al ongeveer 95% van de robots die ABB in Europa verkoopt daar vervaardigd.

Met de nieuwe fabriek zal ABB de productiecapaciteit met 50% uitbreiden en haar mogelijkheden versterken om de Europese markt te bedienen. Deze zal naar verwachting tot 2027 jaarlijks met gemiddeld 7% groeien. Wanneer de campus voltooid is, zal ABB sinds 2018 zo'n $450 miljoen hebben geïnvesteerd in zijn drie robotica-systemen. Hieronder vallen ook de megafabriek in Shanghai die klanten in Azië bevoorraadt en de fabriek in Auburn Hills (bij Detroit) die Noord- en Zuid-Amerika ondersteunt.

Volgens ABB is dit een goed moment om te investeren in robotica en automatisering. De nieuwe campus moet een sleutelrol spelen bij het ondersteunen van onze Europese klanten bij het versnellen van investeringen in robotica en AI. Deze zijn het gevolg van onder meer de overstap naar duurzamere toeleveringsketens, lager energieverbruik en langdurige arbeidstekorten. Het nieuwe centrum moet nieuwe en bestaande sectoren zoals de automobielsector, elektronica, logistiek, gezondheidszorg, e-commerce en farmacie ondersteunen om het volledige potentieel van automatisering te ontsluiten.

Campus in Zweden

De 65.000 m2 grote campus wordt een moderne werkplek voor 1.300 medewerkers . Het complex omvat een nieuwe fabriek, kantoren, een onderzoeks- en ontwikkelingscentrum, een ervaringscentrum en een trainingscentrum voor klanten en bezoekers. De nieuwe fabriek zal ook beschikken over autonome mobiele robots (AMR's) als onderdeel bij het transport van materialen en producten tussen het magazijn, de montagestations en de montageafdelingen. De bouw zal de negen afzonderlijke gebouwen vervangen die sinds 1974 organisch zijn gegroeid en momenteel de robotica-activiteiten in Zweden vormen.

Door de campus in Västerås te bouwen, blijft ABB het gebied consolideren als een automatiseringscluster, in de nabijheid van klanten, leveranciers, de academische wereld en partners. De campus moet leiden tot snelle doorlooptijden, kortere transporten en een kleinere ecologische voetafdruk.

Foto: ABB